Zoeken
 
 

Flexibiliteit sleutelwoord voor Belgische markt bouwmachines en heftrucks


Brussel, 11 februari 2015
Naar het voorbeeld van het CECE, dat in 2014 zijn jaarlijks congres rond het thema ‘agility' organiseerde, stond ‘flexibiliteit' centraal tijdens een recente bijeenkomst van Sigma. Dit is de federatie van invoerders en algemeen vertegenwoordigers van materieel voor burgerlijke bouwkunde, bouw en goederenbehandeling.

Sigma-voorzitter Dries Van Haut blikte terug op het voorbije jaar en schetste de eerste vooruitzichten voor 2015.

 

Balans van 2014

De machines voor de bouw en heftrucks lieten een uiteenlopende ontwikkeling optekenen. Wat burgerlijke bouwkunde en de bouw betreft, nam de verkoop van machines van meer dan acht ton met zo'n 10 procent toe en die van machines van minder dan acht ton met circa 8 procent. Die stijging komt echter volledig voor rekening van kleine wielladers, waarvoor het altijd moeilijk is om na te gaan welke machines nu voor de bouw zijn bestemd en welke voor de landbouw. Minigravers gingen 2,5 procent achteruit ten opzichte van 2013. De verkoop van klein materieel zoals trilplaten en trilstampers daalde met ongeveer 5 procent. Over het geheel genomen beloopt de terugval 5 procent, waardoor het aantal verkochte machines onder de 5000 eenheden zakt.

 

Was 2012 nog een goed jaar, in 2014 werd voor het tweede opeenvolgende jaar een neerwaartse tendens vastgesteld. Daarnaast begint zich nog een andere tendens duidelijk af te tekenen, nl. het toenemende belang van verhuurders m.b.t. het aantal geleverde machines. Aansluitend aan enkele omvangrijke bestellingen zou dit een verklaring kunnen bieden voor grote schommelingen in bepaalde categorieën.

In de deeltak generatoren lieten productieaggregaten een sterke terugval noteren. Het gaat daarbij bijv. over generatoren voor bouwplaatsen. Voor productieaggregaten met een klein vermogen werd dan weer een mooie verbetering opgetekend. Hetzelfde geldt voor noodstroomgeneratoren, waarvan de verkoop letterlijk een boost kreeg als gevolg van de waarschuwingen voor een mogelijke black-out, voornamelijk in het laatste kwartaal van 2014. Over het hele jaar zou de stijging kunnen oplopen tot wel 50 procent ten opzichte van 2013.

 

Voor de invoerders van heftrucks was 2014 een goed jaar: zo groeide de markt met ruim 8 procent ten opzichte van 2013. Vorkheftrucks namen het grootste deel van die toename voor hun rekening. Elektrische heftrucks deden het 18 procent beter. Over het hele jaar zou de markt zo'n 8800 eenheden belopen.

 

Wat brengt 2015?

Ook hier verschilt het antwoord naargelang het om machines voor de bouw of heftrucks gaat.

Voor bouwmachines zijn de vooruitzichten voor 2015 niet rooskleurig. Vooral de wegenbouw wordt geconfronteerd met steeds verder afnemende investeringen. De drie gewesten hebben hun uitgaven voor onderhoud en herstelling van wegen met 10 procent  verlaagd, maar in de gemeenten is de terugval met niet minder dan 50 procent enorm.

 

De voorzitter voegde er nog aan toe dat de economische toestand bijzonder slecht is. Tal van macro-economische factoren oefenen - zowel positief als negatief - meer of minder invloed uit op de markttendens: de onzekerheid met betrekking tot een mogelijke ‘Grexit' voor Europa, de inzakkende olieprijzen, de toestand in Rusland, de terroristische aanslagen dichtbij, de vertraging van de Chinese markt terwijl de Amerikaanse markt groeit, de dreigende verstoring van de sociale vrede.

 

Dries Van Haut besloot dit punt met de voorspelling dat 2015 een zwaar jaar zal worden aangezien investeringen zullen worden uitgesteld als gevolg van de heersende onzekerheid. Hij hoopt echter op een trendommekeer tegen het laatste kwartaal, al was het maar omdat sommige machines zullen moeten worden vervangen.

 

Voor heftrucks ziet het er dan weer beter uit. In het verlengde van de gunstige toestand in 2014 verwacht Sigma in 2015 een stabiele markt. Zelfs een lichte stijging zou mogelijk zijn, die deels zou worden verklaard door de toename van het aantal internationale contracten. Ook de voortschrijdende automatisering zal gevolgen hebben voor de heftruckmarkt. Klanten hebben nl. groeiende belangstelling voor volledig of gedeeltelijk geautomatiseerde heftrucks waar deze kunnen worden ingezet. Flexibiliteit wordt het sleutelwoord voor 2015: vlot reageren op de veranderende eisen van de klanten en op de continue marktontwikkelingen.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren