Zoeken
 
 

België heeft meer buitenlandse investeerders nodig


Brussel, 31 oktober 2013
België moet meer doen om buitenlandse investeerders te trekken. Dat staat in een nieuwe gepubliceerde studie rond buitenlandse investeringen van het Verbond van Belgische Ondernemers(VBO). Het rapport concludeert dat buitenlandse bedrijven van ontzettend groot belang zijn voor de Belgische economie.
Ze staan bijvoorbeeld rechtstreeks in voor 570.000 jobs, en in de industrie zijn ze verantwoordelijk voor de helft van de toegevoegde waarde. Ook ongeveer 60 procent van de private investeringen in onderzoek en ontwikkeling gebeurt door buitenlandse bedrijven.

 

Een tweede vaststelling is dat er een belangrijk potentieel blijft bestaan om buitenlandse investeringen aan te trekken. Zo blijft de EU-15 bijvoorbeeld op de tweede plaats staan - na Oost- en Zuidoost-Azië, maar vóór de VS - als meest aantrekkelijke regio voor buitenlandse investeerders. België is met zijn ligging dus ideaal geplaatst om veel investeringen aan te trekken.

 

Potentieel

Een derde vaststelling is evenwel dat we dit potentieel vandaag niet waarmaken. Het aantal buitenlandse investeringsprojecten bevindt zich nog steeds onder het niveau van vóór de crisis, omvangrijke greenfield-projecten (d.w.z. buitenlandse bedrijven die voor de eerste keer in België investeren) trekt België niet echt meer aan en ook projecten rond R&D en hoofdzetels zijn ondervertegenwoordigd (althans in vergelijking met het Europese gemiddelde). Tegelijkertijd stelt het VBO wel vast dat de reeds in België gevestigde buitenlandse bedrijven er in blijven investeren. De sluiting van Opel Antwerpen, Ford Genk en de zes koude lijnen van ArcelorMittal Luik tonen wel aan dat dit een gevecht is van elke dag.

 

Troeven

België zou dus veel meer buitenlandse investeringen kunnen aantrekken. Op basis van een benchmarking met elf andere landen stelt het VBO vast dat België over belangrijke troeven blijft beschikken. Deze hebben vooral te maken met de kwaliteit van Belgische kennisinstellingen, de kwalificaties van de werknemers en de performantie van bepaalde clusters. Ernstige knipperlichten branden er evenwel op het vlak van de hoge kostenstructuur in het land (bv. loonkosten, energieprijzen, belastingen) en de kwaliteit en voorspelbaarheid van de regelgeving. ‘We kunnen niet wachten tot na de verkiezingen voordat er hier iets aan zal worden gedaan. Het overlegcomité tussen de federale regering en de regio's op 6 november biedt een unieke kans om hier al een eerste belangrijke stap voorwaarts te zetten', meldt het VBO.

www.vbo-feb.be

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief