Zoeken
 
 

Drie IT-trends die bepalend zullen zijn in 2019


Grimbergen, 19 december 2018
Volgens CIO Michael Guggemos van Insight Enterprises Inc. zullen drie IT-trends bepalend zijn voor 2019. Het onderscheidt daarbij de opmars van micro-services, meer vertrouwen in Artificiële Intelligentie (AI) en de nieuwe en meer uitgebreide rol van IT binnen de onderneming. Deze trends vormen zeker een uitdaging voor bedrijven maar ze bieden ook nieuwe kansen.

Insight stelt dat er in 2019 een verschuiving komt van conventionele cloud-computing naar micro-services. Op dit ogenblik bestaan de meeste cloud-diensten uit een betalende toegang tot gebundelde toepassingen (bijvoorbeeld Office 365, met daarbij ook nog opslagruimte in de cloud). Maar veel organisaties betalen bij zo'n pakket dikwijls voor zaken die ze niet gebruiken. CIO Michael Guggemos voorspelt een slimmere aanpak: 'Een volgende logische stap is dat bedrijven enkel betalen voor de effectief gebruikte toepassingen en diensten. Dat leidt tot meer efficiëntie, want werknemers hoeven zich niet langer te beperken tot een bundel met alles er op en eraan, maar gebruiken nu enkel de meest geschikte tool voor hun werk.'

 

Die evolutie heeft gevolgen. Softwareleveranciers zullen hun bundels moeten opsplitsen en tegelijkertijd de integriteit van elke toepassing vrijwaren. IT-afdelingen zullen, op hun beurt, de diversiteit van gebruikers, toepassingen die ze gebruiken en aanbieders (softwareleveranciers, cloud-providers) heel goed moeten kunnen beheren.  

 

Angst voor artificiële intelligentie verdwijnt 

In 2018 bereikte de AI-hype een hoogtepunt. Dat bracht ook een zekere ongerustheid met zich mee over wat met AI allemaal mogelijk zou kunnen zijn. Vanaf 2019 gaan we over naar de volgende fase van de cyclus: een ontluikende maar toch brede bedrijfsadoptie. Want, AI is geen doemscenario maar een gouden opportuniteit. Doordat AI deel zal gaan uitmaken van het dagelijkse bedrijfsleven verdwijnt de ongerustheid voor een eventueel banenverlies. Er is trouwens al een meer geruisloze integratie bezig van AI binnen real world-toepassingen. Providers zoals AWS (Amazon) en Microsoft bieden de AI-services aan als referentie-architecturen in plug & play-standaardservices. Werknemers realiseren zich dat AI vooral mensen helpt in plaats van ze te vervangen.


AI heeft een enorm potentieel om de dagelijkse bedrijfsvoering te transformeren. Van het reduceren van de planning van senior executives en optimaliseren van datasheets tot het opnieuw configureren van verkeersstromen zonder menselijke tussenkomst. Maar net als bij alle applicatietechnologieën draait AI volledig op data. Het is de hoeveelheid en kwaliteit van de gegevens die hun efficiëntie bepalen. 'Vanaf 2019 zien we een hernieuwde impuls voor alle zakelijke functies - niet alleen voor IT en marketing - om zoveel mogelijk gedigitaliseerde en AI-gestuurde services te gebruiken. Waarnaast er ook extra gegevensstromen moeten worden ingevoerd', aldus Michael Guggemos.  

 

Positie IT binnen bedrijf: IT-professionals luiden alarmbel 

De wrijving tussen IT en het bedrijf neemt toe, omdat IT gewrongen zit tussen innovatie en dagelijks beheer. Ondanks het feit dat digitale transformatie al enkele jaren een vaste prioriteit is voor bedrijven neemt de spanning tussen IT en de business in 2019 nog toe. Meer dan de helft van de IT-besluitvormers in België verwacht dat zijn traditionele rol behouden blijft. Met alle gevolgen van dien. Ze menen dat de IT-afdeling er zonder voldoende middelen niet zal in slagen om de talrijke taken die van haar verwacht worden tot een goed einde te brengen. Vanuit de organisatie wordt van
de IT-afdeling verwacht dat ze zowel de ondersteuning biedt bij onder meer de dagelijkse IT-zaken zoals support, beveiliging, GDPR-maatregelen, enzovoort als initiatief neemt om met innovatieve projecten te komen die de business verder vooruit helpen. Twee derde van de IT professionals menen dat ze niet voldoende midden hebben om de organisatie hierin adequaat te ondersteunen. Een derde meent dat een gebrek aan goed gedefinieerde rollen en verantwoordelijkheden hen parten speelt.


Eén van de oorzaken voor deze spanningen is ook een kwestie van hoe men naar het IT-departement kijkt. Het is een paradox, maar terwijl organisaties steeds meer verwachten dat de IT afdeling helpt bij het ontwikkelen en ondersteunen van initiatieven om de business te doen groeien, beschouwen de meesten die afdeling toch nog voornamelijk als een cost-center. In 2019 zal men een trend zien om het IT-departement meer als investerings- en innovatiehub te beschouwen, wat een positieve invloed moet hebben zowel op het IT-budget als op het toewijzen van het nodige en juist gekwalificeerde personeel. 

print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod België kunt u: 

 

Vraag&Aanbod België
1. 

Scherp en gericht inkopen:
u vindt wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven
van actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en technieken binnen het industriële  midden- en kleinbedrijf.

      

Abonnement afsluiten

  

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief