Zoeken
 
 

Federatie Vrije Beroepen: 'Net geen 300.000 vrije beroepers in België'


Brussel, 31 augustus 2016
Eind 2015 telde België 295.179 vrije beroepers. Dat blijkt uit de Polsslag 2016 van de Unizo Federatie Vrije Beroepen. De Polsslag bundelt alle relevante cijfermateriaal over vrije beroepen, zoals het aantal vrij beroepers, het aantal starters en stoppers en de tewerkstelling, op basis van cijfers van het RSVZ en RSZ. De vrije beroepen vertegenwoordigen meer dan één vierde, of 28,51 procent van het totaal aantal zelfstandigen. Dat is een pak meer in vergelijking met tien jaar terug.
In 2005 was het aandeel van het vrije beroep goed voor één vijfde ofwel 21,26%. Met zijn stijging van 3,20% het afgelopen jaar is de sector van de vrije beroepen voor het eerst niet langer de sterkst aangroeiende sector. "Dit is geen negatieve evolutie", reageert Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen. "Een continue aangroei van het aantal vrije beroepen kan op termijn onhoudbaar zijn. Er is nu al heel wat concurrentie onder de vrije beroepen en voor velen is het een uitdaging het hoofd boven water te houden". Uit de Polsslag 2016 blijkt nog dat 1 op 4 zelfstandigen in een vrij beroep start, dat er een groot aantal stopzettingen is bij de 25- tot 45-jarigen en dat de vrije beroepen samen ruim 275.000 mensen tewerk stellen.

 

In 2015 startten 103.200 personen in een zelfstandige activiteit, waarvan meer dan één vierde in een vrij beroep (28,15% of 29.052 personen). Voor het vierde jaar op rij startten net iets meer vrouwen dan mannen in een vrij beroep (51,43% tegenover 48,57%). Volgens de Federatie Vrije Beroepen zet de vervrouwelijking in het vrije beroepen zich voort. "Qua aantal beroepsbeoefenaars zijn de mannen nog in de meerderheid, maar de kloof verkleint doordat steeds meer vrouwen instromen".

 

Stoppers in het vrije beroep

Opmerkelijk is het grote aantal stopzettingen bij de 25 tot 45-jarigen. 32,71% stopt tussen de 25 en 35 jaar, 22,81% stopt tussen de 35 en 45 jaar. Op beroepsniveau zien we een grote uitval bij de jonge (25-35) beroepsbeoefenaars bij de advocaten (59,03%), gerechtsdeurwaarders (53,85%), architecten (50,77%), dierenartsen (44,14%) en paramedici (41,19%).  Een mogelijke verklaring volgens de Federatie is het groot aantal studenten die uit de opleiding uitstromen en die na hun stage beslissen om te stoppen. Na hun stage zijn deze mensen ook gegeerd op de arbeidsmarkt. Ook de combinatie werk-privé en de concurrentiedruk speelt een grote rol. Een vrij beroeper vandaag is niet meer de vrij beroeper van pakweg 20 jaar geleden (meer concurrentie, meer rompslomp, meer gevraagde expertise, mondigere cliënten of patiënten). Een deel van de mensen onderschat dit en haken af.

 

Tewerkstelling

In 2015 stelden de vrije beroepen 275.684 werknemers tewerk. In de periode 2005-2015 steeg de tewerkstelling bij de vrije beroepen met 30,13% ofwel 63.829 werknemers. De toename van de tewerkstelling vertoont zich in alle sectoren. De grootste groei deed zich voor in de economische sector (+69,27%). Volgens de Federatie zijn vrije beroepen een te vaak onderschatte werkgever.

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod België kunt u: 

 

Vraag&Aanbod België
1. 

Scherp en gericht inkopen:
u vindt wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven
van actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en technieken binnen het industriële  midden- en kleinbedrijf.

      

Abonnement afsluiten

  

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief