Zoeken
 
 

Matig conjunctuurklimaat voor technologische industrie in juli


Brussel, 10 augustus 2016
In juli is de NBB-barometer van de technologische industrie 4,7 punten geklommen. Als gevolg van deze tweede stijging op rij haalt de brutocurve bijna opnieuw haar peil van januari. Het lijkt er dus op dat de aarzeling in de eerste maanden van het jaar heeft plaatsgemaakt voor meer optimisme.

De stijging wordt verklaard door de gunstige ontwikkeling van de vier individuele indicatoren. De indicator van de werkgelegenheidsvooruitzichten laat de sterkste stijging optekenen, nl. + 9,6 punten. Net zoals eind vorig jaar wordt bijna een evenwichtspositie bereikt, wat betekent dat vrijwel evenveel ondernemingen van plan zijn om aan te werven als om hun personeelsbestand in te krimpen. De grafiek hierna laat zien dat deze situatie zich maar zelden voordoet.

 

Werkgelegenheidsvooruitzichten voor de komende drie maanden

 

Wat de andere indicatoren betreft, laat de beoordeling van het orderboek voor de tweede maand op rij een verbetering noteren. Ook deze indicator bevindt zich opnieuw op een hoog peil. De beoordeling van de voorraad afgewerkte producten wijkt daarentegen niet veel af van het langetermijngemiddelde. De vraagvooruitzichten ten slotte zijn maar weinig verbeterd en blijven op een laag peil steken. Nog steeds verwachten veel meer ondernemingen van de technologische industrie dat de vraag de komende drie maanden zal afnemen dan dat ze zal groeien.

Op sectorniveau is de brutocurve van de barometer van transportmaterieel met 20 punten gestegen. De afgevlakte curve, die de basistrend weergeeft, is echter blijven dalen. De volgende maanden zullen uitwijzen of er echt sprake is van hernieuwd vertrouwen in de sector of dat het eerder gaat om een punctuele beweging in juli. 

 

Ook voor de sector machinebouw is de barometer voor de tweede maand op rij gestegen. Het peil blijft echter onder het langetermijngemiddelde en de afgevlakte curve blijft dalen.

Kunststoffen en rubber vormen de derde sector waarvoor de barometer in juli betere waarden laat optekenen. Die opleving is echter ontoereikend om de terugval in juni volledig te compenseren. De conjunctuur blijft ongunstig voor de sector.

 

Voor de overige sectoren is de barometer gedaald in juli. Dat is vooral het geval van metalen en materialen, de ICT-importeurs en IT-Solutions. Hun brutocurve blijft echter op een hoog peil, waardoor niet van een verslechtering van de conjunctuur kan worden gesproken. Anders is het voor de industriële ICT-activiteiten, waarvoor de barometer verder is gezakt tot een nieuw dieptepunt sinds eind 2009.

 

In elektro ten slotte is de beweging van de barometer beperkt maar wordt de terugval van de voorgaande maanden bevestigd. Ook hier gaat de conjunctuur verder achteruit.

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief