Zoeken
 
 

Agoria voor oriëntatieproef


Brussel, 10 oktober 2013
Agoria steunt de oproep van oud-UGentrector Paul van Cauwenberge voor de invoering van een oriëntatieproef in het secundair onderwijs.
Een oriëntatieproef zal studenten helpen een bewuste en onderbouwde studiekeuze te maken en het slaagcijfer in het hoger onderwijs te doen stijgen, vindt de technologiefederatie. ‘En dat is een winsituatie voor iedereen, zeker voor de jongeren', zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. Agoria pleit er voor dat ook in het secundair onderwijs meer en beter wordt geïnformeerd rond studietrajecten en latere arbeidsmarktmogelijkheden. Zo moeten jongeren met talent voor wiskunde, wetenschappen, engineering, informatica en technologie beter worden begeleid naar technologierichtingen in het hoger onderwijs. Dat amper vier op de tien studenten in het eerste jaar van het hoger onderwijs slaagt, is een verspilling van talent, vindt Agoria. Van de 15.366 eerstejaarsstudenten in het academiejaar 2011-2012 slaagden 8.543 studenten niet voor hun eerste jaar bachelor.

 

Belangrijke rol

Een oriëntatieproef zou het sluitstuk moeten zijn van het begeleidingsproces in het secundair onderwijs, om jongeren de overstap naar het hoger onderwijs te laten nemen met meer kennis van hun eigen mogelijkheden. ‘Zo onderschatten meisjes vaak hun eigen talenten, terwijl ze vaak juist de aangewezen persoon zijn om te kiezen voor richtingen als wetenschappen, industrieel of burgerlijk ingenieur en informatica', zegt Wilson De Pril. ‘De leerkrachten spelen natuurlijk een essentiële rol in het hele traject en een oriëntatieproef kan ook een motiverend momentum zijn waar ze samen met de student naartoe werken.' Nederland en Duitsland doen het al. De student zou een onlinetest kunnen invullen, gevolgd door een duidelijk, maar niet bindend studieadvies. Dit advies behelst een rangschikking van professionele en academische opleidingen die het best matchen met zijn of haar competenties, interessegebieden, persoonlijkheidskenmerken en motivatie van de student. ‘Studenten bewuster doen kiezen moet uiteindelijk tot een betere match en minder mislukkingen leiden', besluit De Pril.

 

Barometer

Agoria houdt dagelijks een barometer bij van het aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs aan de richtingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen. De inschrijvingstermijnen lopen stilaan ten einde. De technologiebarometer staat intussen op 7207 generatiestudenten, wat meer is dan vorig jaar, maar de 10 procent groei zal wellicht moeilijk worden gehaald. Drie grote tendensen tekenen zich reeds duidelijk af: de verschuiving van de richting burgerlijk ingenieur naar industrieel ingenieur, de toename van PBA Technologie en ICT en de status quo van het aantal meisjes (9,32 procent).

www.agoria.be

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief