Zoeken
 
 

Ondernemers verliezen kwart van hun tijd aan administratie


Brussel, 19 augustus 2013
De gemiddelde ondernemer besteedt maar liefst 15,7 uren per week, of één kwart van zijn werktijd aan administratie. Dat is het onthutsende resultaat van een recent UNIZO-onderzoek bij meer dan 900 KMO's. UNIZO pleit andermaal voor - nog veel meer - administratieve vereenvoudiging.

Per week zijn ondernemers gemiddeld 15,7 uur bezig met hun administratieve rompslomp. Gemiddeld is dat 3,15 uur per dag in een werkweek van 5 dagen. De doorsnee ondernemer werkt 58,7 uur per week, ofwel 11,74 uur per dag in een werkweek van 5 dagen. "Concreet besteedt een ondernemer dus een kwart van zijn werkuren aan administratie. Als je bedenkt dat heel wat papierwerk niet hoeft of via de digitale weg sneller en eenvoudiger kan, zijn die meer dan 3 uren puur tijd- en geldverlies", concludeert UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

 

Administratieve vereenvoudiging

Volgens UNIZO heeft de hoge administratieve last ook andere gevolgen voor het ondernemerschap. Zo is de administratieve mallemolen voor heel wat ondernemers een reden om ermee op te houden. Anderen zouden om die reden niet meer willen opnieuw starten. Overigens zijn die 15,7 uren per week nog maar een deel van het verhaal. Daar bovenop besteden ondernemers nog heel wat administratieve taken uit aan externe specialisten en instanties, zoals hun boekhouder, hun sociaal secretariaat... Het totaal aantal uren dat aan administratieve verplichtingen voor ondernemers verloren gaat, ligt dus nog een pak hoger. En het uitbesteden van een aantal administratieve taken kost het betrokken bedrijf natuurlijk geld. Uit eerdere studies van UNIZO blijkt dat ondernemers 5 tot 10 procent van de omzet aan externen moeten besteden voor het verwerken van de administratie. UNIZO pleit daarom andermaal voor een verdere administratieve vereenvoudiging, onder meer door een doorgedreven digitalisering en de uitvoering van de eengemaakte omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning kreeg eerder dit jaar al een principiële goedkeuring, maar volgens UNIZO moet de regering nu snel werk maken van de concrete uitvoering ervan. UNIZO herhaalt ook haar oproep om de maaltijdcheques te vervangen door een directe vergoeding via de loonbrief. "De elektronische maaltijdcheques nemen al heel wat administratieve rompslomp weg, maar blijven een hoge kost voor handelaars. Een vergoeding via de loonbrief brengt is tijds- én kostenbesparend", aldus UNIZO.

 

Overheid moet "klantvriendelijker"

Nog volgens UNIZO moeten heel wat bestaande formulieren kritisch tegen het licht worden gehouden. Alle dubbels of overbodige formulieren moeten eruit. Daarnaast moeten de verschillende overheden beter met elkaar communiceren, opdat een ondernemer niet telkens dezelfde gegevens aan verschillende overheden moet bezorgen.  Ten slotte legt de ondernemersorganisatie sterk de nadruk op de klantvriendelijkheid van de overheidsdiensten en het maximaal betrekken van de representatieve ondernemersorganisaties vooraleer allerlei regels uit te vaardigen.

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief