Zoeken
 
 

Agoria juicht oprichting Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie toe


Brussel, 15 augustus 2013
De Vlaamse regering heeft op initiatief van minister van Innovatie Ingrid Lieten, beslist een Strategisch Onderzoekscentrum (SOC) voor de maakindustrie in Limburg op te richten. In het onderzoekscentrum gaan bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten samenwerken om toponderzoek voor de maakindustrie te voeren.

Technologiefederatie Agoria, dat ijverde voor de oprichting van het centrum, is erg tevreden met de beslissing. Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: ‘Het onderzoekscentrum moet Vlaamse bedrijven in meerdere sectoren ondersteunen met industrieel onderzoek naar productontwikkeling en productietechnologie en -processen om ze op internationale exportmarkten te laten concurreren.' Het onderzoekscentrum zal ook het programma Made Different versterken met concrete onderzoeksresultaten. Opzet is daarbij om op termijn 500 kleine en grote bedrijven te laten doorgroeien tot echte fabrieken van de toekomst.

 

Limburg in het Kwadraat

‘We willen de beste krachten van alle bestaande onderzoekscentra, universiteiten en bedrijven samen brengen ten dienste van onze bedrijven die internationaal concurreren. De Vlaamse regering toont met deze beslissing dat het haar menens is om de toekomst van onze industrie te verzekeren en te versterken', zegt Wilson De Pril. Het onderzoekscentrum zal zijn hoofdzetel hebben in Limburg met eigen activiteiten in Lommel (onderzoek rond voertuigindustrie), Diepenbeek (onderzoek rond precisiemanufacturing) en Leuven (mechatronica, 3D printing). De SOC Maakindustrie is een concrete invulling van het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering. Voor 2014 wordt nu 8,4 mio euro extra vrijgemaakt, bovenop de 7 mio reguliere middelen die al waren voorzien. Zo zal de SOC maakindustrie een belangrijke bijdrage leveren aan de uitvoering van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat.

 

Het onderzoekscentrum zal onder meer bestaande activiteiten van Flanders' Drive (voertuigindustrie), FMTC (mechatronica) en de manufacturingafdeling van Sirris (collectief technologisch centrum van de Agoriasector) integreren. ‘Flanders' Drive, FMTC en Sirris genieten op het vlak van vraaggedreven onderzoek internationale erkenning en hebben jarenlange ervaring met de uitvoering van industrieel onderzoek in opdracht van bedrijven en samenwerking met de Vlaamse universiteiten. Dit zal de SOC maakindustrie een vliegende start geven', zegt De Pril.

 

Made Different

De nieuwe SOC maakindustrie zal ook basisonderzoek voeren met een aantal van onze sterkste onderzoeksgroepen binnen de vijf Vlaamse universiteiten. De Vlaamse universiteiten hebben een goede wetenschappelijke positie in thema's die erg relevant zijn voor de maakindustrie (zoals mechatronica, elektronica, automatiseringstechnieken, productontwerp, productie-organisatie. De onderzoeksresultaten van de SOC maakindustrie moeten via een breed implementatieprogramma (Made Different) hun weg vinden naar de maakbedrijven. Opzet is daarbij op termijn 500 kleine en grote Vlaamse bedrijven te laten doorgroeien tot echte fabrieken van de toekomst. Het programma Made Different is met projectmatige steun van het Agentschap Ondernemen reeds opgestart en wordt de komende maanden verder uitgebreid.

 

Brede mix maakbedrijven

Vlaanderen beschikt over een brede mix aan maakbedrijven die internationaal competitief zijn en excelleren en direct kunnen instaan voor de internationale valorisatie van het onderzoek van de SOC maakindustrie. Een 100-tal maakbedrijven, groot en klein, werden reeds geïdentificeerd als topbedrijven. Het zijn bedrijven die via unieke innovatieve oplossingen op de wereldmarkt een top-3 positie bekleden en actief zullen sturen en participeren in de SOC. 

Agoria juicht oprichting Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie toe'
Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: ‘Het onderzoekscentrum moet Vlaamse bedrijven in meerdere sectoren ondersteunen met industrieel onderzoek naar productontwikkeling en productietechnologie en -processen om ze op internationale exportmarkten te laten concurreren.'
1/1
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief