Zoeken
 
 

Voedingsfabriek van de toekomst


Brussel, 22 mei 2013
Eind januari keurde het Agentschap Ondernemen (AO), in het kader van de tweede oproep ‘Nieuw Industrieel Beleid’, het project F³ goed. Sinds afgelopen maart ondersteunen Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris bedrijven uit de voedingssector bij hun transformatie naar de voedingsfabriek van de toekomst. Het F3-project gaat op 5 juni officieel van start.
 

Het project F³ - Food Factory of the Future concretiseert het onderdeel ‘innovatie via geavanceerde technologieën, machines en processen' van het door Fevia Vlaanderen opgestelde ‘Witboek van de voedingsindustrie'. Het project focust op drie van de zeven transformaties zoals eerder aangebracht door Agoria in haar ‘Strategisch kader voor de maakindustrie'. F³ beoogt daadwerkelijke adopties van ‘World Class Produc-tion' (onder andere opkomende procestechnologieën ter verbetering van de kwaliteit en houdbaarheid), ‘Smart Production' (onder andere automatisatie) en ‘Digitalisation' (onder andere geïntegreerde IT-oplossingen) bij voedingsbedrijven.

 

Makkelijker export

World Class Production-technologieën implementeren die inspelen op kwaliteit en houdbaarheid zal ervoor zorgen dat export makkelijker wordt voor de ondernemer en de kwaliteit van de resulterende producten nog meer benadrukt kan worden. Het verlengen van de houdbaarheid biedt ook nieuwe mogelijkheden voor de export van minder lang houdbare en koelverse producten.

Smart Production kan een antwoord bieden op het personeelstekort, de vraag naar stijgende productiviteit om loonkostenstijgingen te neutraliseren en de grotere complexiteit in productie als gevolg van onder meer grotere prijsvolatiliteit in grondstoffen, kortere productlevenscycli en verruiming van het productenaanbod. De nieuwe systemen realiseren een hogere productiviteit, flexibiliteit, productkwaliteit, veiligheid, comfort, gezondheid en traceerbaarheid. Door de gebruiksvriendelijke optimalisering van repetitieve handelingen en processen in de productie, kwaliteitscontrole, verpakking en verscheping kan Smart Production het voor de ondernemer rendabeler maken om in Vlaanderen te produceren. Digitalisatie   is  reeds   een   enorme driver geweest voor productiviteit-stijgingen in de industrie en heeft nog veel potentieel, zeker in de voedingsindustrie. De grootste winsten liggen vooral op grond van integratie.

 

Oppertuniteiten

Verder zijn zowel World Class Production, Smart Production en Digital Factory een hefboom voor toegevoegde waarde. Er liggen opportuniteiten voor zowel de voedingssector als de technologische industrie. Voor de ene biedt het kansen voor product-, proces- en bedrijfsmanagementvernieuwing, voor de andere betekent het marktverruiming en mogelijkheden tot verbetering/verdere ontwikkeling van technologie.

 

Toegevoegde waarde verhogen

Alle gekozen sleuteltechnologieën verhogen de toegevoegde waarde van tussen- en/of eindproducten en verbeteren hierdoor de concurrentiepositie van de Vlaamse voedingsindustrie.

Om de vinger aan de pols te houden bij wat leeft bij voedings- en technologiebedrijven zal een klankbordgroep samengesteld worden. De klankbordgroep zal ook input geven aan de activiteiten die ontwikkeld worden binnen het F3-project en deze mee concretiseren. Daarnaast wordt dit orgaan opgericht met als doel netwerking te stimuleren tussen voedingsbedrijven en technologie-aanbieders.

 

Fabriek van de toekomst

Flanders' FOOD en Agoria ondersteunen de voedingsindustrie en de technologische industrie tijdens hun technologische transformatie naar de ‘Fabriek van de Toekomst' door: sensibiliseren, sectoroverschrijdende brainstorms, technologiescans, verkennende experimenten, haalbaarheid en financiële analysen, strategische transformatieplannen en partner matching. Met al deze acties wil het in dit project de kloof tussen de huidige situatie en de ‘Fabriek van de Toekomst' overbruggen, voor zowel individuele bedrijven als waardeketens.

 

Het project zal onder meer in zestig bedrijven technologiescans uitvoeren, voor vijftig bedrijven experimenten uitvoeren en technologisch advies verlenen en voor twintig bedrijven transformatieplannen opstellen waarbij het de doelstelling is om tien bedrijven tijdens of kort na afloop van dit project daadwerkelijk te transformeren tot fabrieken van de toekomst binnen de voedingsindustrie. Deze succesverhalen moeten inspirerend werken voor de verdere transformatie van de sector.

 

Stefan Coghe, coördinator van het F3 project, Stefan.Coghe@flandersfood.com

Voedingsfabriek van de toekomst'
Flanders’ FOOD en Agoria ondersteunen de voedingsindustrie en de technologische industrie tijdens hun technologische transformatie naar de ‘Fabriek van de Toekomst’. (Foto: Archief Vraag en Aanbod)
1/1
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief