Zoeken
 
 

Unizo: 'Eén op de zes KMO's worstelt om te overleven'


Brussel, 7 januari 2014
Bij ruim één op zes KMO's in ons land, ofwel 16,3 procent, brandt een of meerdere knipperlichten. Die KMO's hebben een groot risico op een faillissement, een beperkt groeipotentieel en moeten worstelen om te overleven. Tegelijk vertoont ruim zeven op tien bedrijven geen problemen en is er voor hen een ruim groeipotentieel. Dat blijkt uit het KMO-rapport België dat Unizo opmaakte in samenwerking met onderzoeksbureau Graydon en de Waalse ondernemersorganisatie UCM.

Het KMO-rapport heeft als doel een beeld te geven van de financiële gezondheid van de KMO's. Unizo en Graydon maken het rapport al sinds 2008 voor wat Vlaanderen betreft, maar door de samenwerking met UCM komt er dit jaar voor het eerst een KMO-rapport België. Het rapport focust op de periode 2003 tot en met 2012.

 

Gemengd beeld 

De verschillende financiële indicatoren geven voor 2012 een gemengd beeld. De productiviteit en solvabiliteit evolueren negatief, terwijl de graad van financiële onafhankelijkheid, dekking van het vreemd vermogen door cashflow en de liquiditeit positief evolueren. De rendabiliteit van het eigen vermogen blijft status quo ten opzichte van het voorgaande jaar. Sectoren die het traditioneel goed doen zijn maatschappelijke dienstverlening, financiële diensten en juridische beroepen. De detailhandel, immobiliën en eet- en drinkgelegenheden zijn dan weer sectoren die het traditioneel niet goed doen.

 

Crisis nog niet voorbij 

Opvallend blijft dus dat 16,3 procent van de KMO's in ons land in de risicozone zitten. Dat aandeel is wel beduidend lager ten opzichte van 2003 toen nog 23,3 procent van de Belgische KMO's zich binnen deze risicogroep bevonden. Ten opzichte van vorig jaar blijft het nagenoeg stabiel. In Brussel ligt het aandeel wel nog een pak hoger met 26 procent. In Vlaanderen zit 15 procent van de KMO's in de groep met een hoog risicoprofiel. In Wallonië is dit 16,7 procent. 'De crisis is nog niet voorbij. De komende regeringen moeten blijven inspanningen leveren om het tij te keren', besluit Unizo-topman Karel van Eetvelt. De ondernemersorganisatie denkt daarbij onder meer aan een loonlastenverlaging, een harde aanpak van betalingsachterstand en een innovatiebeleid dat gericht is op KMO's.

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief