Zoeken
 
 

Faillissementen met 16,6 procent toegenomen


Berchem, 17 april 2013
Tijdens de maand maart gingen er in vergelijking met vorig jaar 10 procent meer bedrijven over de kop. Zo moesten afgelopen maand maar liefst 1.099 ondernemers de boeken neerleggen.

Sedert juni 2012, ondertussen voor de tiende maand op rij, wordt zodoende systematisch het record van de desbetreffende maand (telkens in vergelijking met diezelfde maand de jaren voordien) verpulverd.

 

Flinke stijging

Overigens werden in 2012 enkel tijdens de maanden maart en mei geen maandrecords geslagen. Indien we het volledige eerste trimester beschouwen, stellen we met 3.154 faillissementen zelfs een stijging vast van maar liefst 16,6 procent.

 

Ook andere landsgedeeltes

Opvallend hierbij is dat, daar waar de stijging zich tot voor kort louter in Vlaanderen situeerde, nu ook de andere landsgedeeltes volop in de klappen delen. In het eerste kwartaal van dit jaar noteren we, in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar, in Vlaanderen een stijging van het aantal faillissementen met 10 procent, echter in Wallonië met 19 procent en in Brussel met 25 procent. De bouwnijverheid (stijging met 31 procent), de kleinhandel (22 procent) en de zakelijke dienstverlening (23 procent) zijn opnieuw de zwaarst getroffen sectoren.

 

Jobs op de helling

Over de eerste drie maanden van dit jaar kwamen 6.932 jobs op de helling te staan als gevolg van het faillissement van de werkgever. Dit is in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een stijging met 13,3 procent. 

 

In Vlaanderen kennen we ten opzichte van het eerste trimester van verleden jaar een stijging van het aantal door faillissement in vraag gestelde jobs met 37 procent. In Brussel is de schade beperkt tot 22 procent en in Wallonië is zelfs sprake van een daling met 12 procent.

 

Nieuwe bedrijven neemt af

De verdere stijging van steeds meer grote vennootschappen dat over de kop gaat, gecombineerd met steeds meer sluitingen en ‘herstructureringen' belast op  nadelige wijze onze economische evolutie. Bovendien neemt het aantal nieuw opgerichte ondernemingen gestaag af. We leven in een situatie waarbij meer bedrijfswaarde wordt vernietigd dan gecreëerd.

 

www.graydon.be

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod België kunt u: 

 

Vraag&Aanbod België
1. 

Scherp en gericht inkopen:
u vindt wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven
van actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en technieken binnen het industriële  midden- en kleinbedrijf.

      

Abonnement afsluiten

  

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief