Agoria: 'Geen verbetering in zicht voor automobieltoeleveranciers'


16 oktober 2019
In het tweede kwartaal van 2019 is de bedrijvigheid van de automobieltoeleveranciers op de internationale markt verder afgenomen. Op korte termijn zullen de vertraging van de inschrijvingen en de onzekerheden waarmee de automobiel wordt geconfronteerd, op de sector blijven wegen.
Dat meldt Agoria.Tussen april en juni is de industriële omzet van de automobieltoeleveranciers die zich op de internationale markt richten opnieuw gedaald. Die omzet ligt nu iets onder het gemiddelde van 2015. Het verschil t.o.v. dezelfde periode in 2018 is toegenomen van - 14 procent tot - 16 procent.

De terugval van de bedrijvigheid bleef wijdverbreid in de sector, aangezien nog steeds een ruime meerderheid van de ondernemingen het minder goed deed dan een jaar eerder. De achteruitgang is bovendien versterkt door enkele bijzonder ongunstige ontwikkelingen.

agoria
Foto: Agoria

Daling van de inschrijvingen en onzekerheden

Volgens de statistieken van de ACEA blijft het aantal inschrijvingen van nieuwe auto's in Europa (Europese Economische Ruimte) teruglopen. In het tweede kwartaal van 2019 lagen die inschrijvingen 3 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2018, wat betekent dat het verschil stabiel is. De gegevens van juli en augustus laten zien dat de negatieve tendens hetzelfde tempo aanhoudt als in de eerste zes maanden van het jaar.

De activiteit van de automobiel in Europa blijft ook de gevolgen ondervinden van de implementatie van de WLTP-tests. Bovendien moet de sector het hoofd bieden aan verschillende ongunstige factoren: vertraging - of zelfs daling - van de vraag op de meeste grote wereldmarkten, onzekerheid over het verloop van de handelsoorlog, die de automobiel des te harder zou kunnen treffen en de brexit. Ook ingrijpende technologische veranderingen, met name de ontwikkeling van elektrische auto's, zijn een trend waaraan automobielbedrijven zich moeten aanpassen.

 

 
 
 
© Vraagenaanbod.be