Vlaamse werkloosheid blijft stabiel


Brussel, 7 januari 2015
Auteur:
Ruud Peijs
Vlaanderen telde eind december 229.697 werklozen. Dat is slechts 127 ofwel 0,1 procent meer dan een jaar eerder. De werkloosheidsgraad ligt met 7,76 procent ook precies even hoog als eind 2013.
In januari 2014 nam de werkloosheid in Vlaanderen nog met meer dan elf procent per maand toe maar dat is nu afgevlakt tot vrijwel nul, meldt de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding VDAB. De dienst tekent daarbij wel aan dat de gevolgen van de sluiting van Ford Genk eind december nog niet in de cijfers zijn verwerkt.

 

Uit de cijfers van de VDAB blijkt verder dat vooral jongeren profiteren van de verbeteringen op de arbeidsmarkt. In de leeftijdsgroep tot 25 jaar is het aantal ingeschreven werkzoekenden gedaald met bijna vijf procent terwijl de werkloosheid onder 50-plussers juist met ruim zes procent is toegenomen. Meer dan een kwart van de werklozen in Vlaanderen is nu ook 50 jaar of ouder. De VDAB schrijft dat mede toe aan het feit dat ouderen tegenwoordig langer beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt.

 

Verder is bijna de helft van de werklozen laaggeschoold. Dat percentage is vorig jaar weliswaar iets afgenomen maar dat heeft volgens de VDAB vooral te maken met de wisseling van de generaties: oudere leeftijdsgroepen die de arbeidsmarkt verlaten hadden minder studiekansen dan de generaties die hun volgden - en niet uit de verbetering van de arbeidsmarktkansen voor laaggeschoolde werkzoekenden.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be