Zoeken
 
 

Eén op vier ondernemers getroffen door terreur


Brussel, 26 april 2016
Eén op de vier ondernemers Vlaamse ondernemers ondervindt nadelige gevolgen van de recente aanslagen in Brussel. 35% van de ondernemers vreest dan weer dat buitenlandse partners en investeerders niet meer naar ons land durven komen. Dat blijkt uit een bevraging van Voka bij 600 ondernemers.

Naar aanleiding van de recente aanslagen in Brussel voerde Voka een bevraging uit bij 600 Vlaamse ondernemers. Uit de resultaten blijkt dat 94% van de ondervraagde ondernemers vreest dat de aanslagen een impact zullen hebben op de Belgische economie. Daarnaast  denken 3 op de 4 ondernemers dat buitenlandse bedrijven minder zullen investeren in België.  Op de vraag of ondernemers denken dat het moeilijker wordt om buitenlandse businessrelaties (klanten, partners en leveranciers) naar België te krijgen antwoordt 35% van de ondernemers positief.

Specifiek voor Brussel zijn de ondernemers pessimistisch. 90% denkt dat Brussel minder bedrijven zal aantrekken en dat meer bedrijven Brussel zullen verlaten. 37% denkt dat de aanslagen de druppel zijn naast heel wat andere factoren zoals files, de staat van het patrimonium of de zoektocht naar geschikte werknemers.

Wat betreft de mobiliteit geeft 1 op 4 ondernemers aan een effectieve impact te voelen. Ze nemen maatregelen door bijvoorbeeld reisbewegingen te verminderen en meer in te zetten op conference call of video conference. Daarnaast vermijden ze de grote luchthavens.

68% van de ondernemers is vragende partij om een campagne te voeren om België in het buitenland opnieuw op de kaart te zetten.

Reactie Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen: '3 op 4 ondernemers vreest dat het imago van België bij buitenlandse ondernemers ernstige schade heeft ondervonden en dat dit ons investeringen zal kosten. De aanslagen komen bovenop een aantal andere zaken die in het buitenland negatief gepercipieerd zijn zoals het gebrekkige mobiliteit in ons land. Het toont aan dat we met z'n allen - ondernemers, politici, vakbonden maar ook de brede bevolking - moeten werken aan een beter imago van ons land. Een grote campagne daarvoor kan helpen, maar we zullen het vooral met feiten moeten bewijzen dat België een veilig en aantrekkelijk investeringsland is.'

'Op korte termijn moeten we rekening houden met directe schade. Deze schade beperkt zich niet tot de ondernemingen in Brussel en de rand alleen. Over het heel land is de impact aanzienlijk. 1 op de 4 ondernemingen geeft aan schade te ondervinden.'

'Specifiek voor Brussel is de uitdaging enorm. Meer dan 40% van de ondervraagden denkt dat er bedrijven uit Brussel zullen wegtrekken. Ook hier zijn het niet alleen de aanslagen maar een mix van factoren. We verwachten dan ook van de Brusselse beleidsmakers een sterk engagement om de problemen aan te pakken en Brussel opnieuw op de kaart te zetten als interessante investeringslocatie. Brussel heeft een heel hoge werkloosheid, enkel bedrijfsinvesteringen kunnen meer jobs creëren.'

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief