‘Reshoring vooral voelbaar in Frankrijk en Duitsland’


Heist-op-den-Berg, 17 januari 2023
Er is duidelijk sprake van een trend van reshoring, het fenomeen waarbij bedrijven productie uit lageloonlanden terughalen naar Europa. Dat stelt automatiseringsspecialist RoboJob.

‘We voelen dat klanten op zoek zijn naar een manier om hun productie hier te optimaliseren, ondanks dat het moeilijk is om personeel te vinden. In Duitsland en Frankrijk zien we toch wel een opvallend stijgende vraag zien sinds de covidperiode', zegt Helmut De Roovere, CEO van Robojob dat daarom in maart deelneemt aan de metaalbewerkingsbeurzen Intec (DE) en Global Industrie (FR).

 

Er is volgens Robojob, dat automatische laad- en losinstallatie maakt voor CNC machines, al een hele tijd duidelijk dat er een golf van reshoring op gang komt. Bedrijven halen massaal hun productie weg uit lageloonlanden en openen fabrieken op eigen bodem. 'Dat zien we niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa.'

 

Loonkosten

Een van de redenen voor bedrijven om terug ‘naar huis' te komen, zit hem volgens het bedrijf uit Heist-op-den-Berg in de oorspronkelijke drijfveer voor de massale offshoring van de voorbije twee decennia, namelijk de loonkost. ‘Het verschil in loonkost is helemaal niet meer zo groot als vroeger.' Daarnaast weegt de explosief gestegen transportprijs door in de productprijs en is de betrouwbaarheid van het transport afgenomen. ‘Bedrijven willen risico's op het vlak van supply chain tegengaan, dus ze maken die ketting eenvoudigweg korter', zegt RoboJob hierover.

 

Krapte arbeidsmarkt

Het bedrijf uit Heist-op-den-Berg voelt de reshoring-trend volgens eigen zeggen vooral door de stijgende vraag naar automatiseringsoplossingen. Daarbij speelt ook de krapte op de arbeidsmarkt een rol. ‘Hier bij ons kreunen productie-afdelingen nog steeds onder een groot personeelstekort. Automatisering is dan ook een logische stap', klinkt het.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be