Blommaert integreert zonnepanelen in zijn eindproducten


Wijnegem, 15 december 2021
Blommaert Aluminium, producent van scheepsluiken en modulaire daken, biedt haar producten vanaf volgend jaar ook aan met geïntegreerde zonnepanelen.
In juni van dit jaar kwam het met solarluiken uitgeruste binnenschip ‘Kenyro' in de vaart. De solarluiken komen uit de fabriek van Blommaert Aluminium in Wijnegem dat voor de zonne-energie technologie samenwerkte met de Nederlandse specialist Wattlab .

Vijf maanden na de introductie achten de makers de tijd rijp om het concept uit te rollen op de markt en zo een graantje mee te pikken van de groene transitie die ook in de binnenvaart gaande is. Door de opgewekte energie uit de zonnepanelen te gebruiken bespaart de schipper op de draaiuren van zijn generator. Dit levert een besparing op in brandstof of in kosten voor walstroom. Door een gepast accupakket bij te plaatsen kan een schip een nacht of zelfs meerdere nachten zonder gebruik van generatoren. 'Op deze manier is een schippersfamilie minder afhankelijk van walstroom en genieten ze van schone lucht en stille nachten', laten de makers weten.

Blommaert Aluminium is van oudsher gespecialiseerd in de bouw van scheepsluiken. De technologie van de zonnepanelen is door Wattlab gefinetuned voor de toepassing op de binnenvaartschepen. Daarbij was er aandacht voor de uitzonderlijke omstandigheden waarin een binnenvaartschip zich bevindt. De solarluiken moesten bestand zijn tegen zomerse stormen met harde wind en heftige regen, droge hete dagen waarbij de temperaturen op het scheepsluik hoog opliepen en diverse soorten stoffige lading.

Vooral het laden van sojaschroot zorgt voor flink wat fijne stof dat in alle kieren en gaten gaat zitten. 'We hebben alle elektrische onderdelen stof- en waterdicht uitgevoerd. Bovendien is de toplaag van zonnepanelen van vuilafstotend materiaal, dus na het laden van stoffige lading kan je de luiken gewoon even afspoelen met de tuinslang en alles werkt weer naar behoren.'

blommaertModulaire daken met zonnecellen voor energieopwekking. (Foto: Blommaert)

Voor Blommaert houdt de toepassing van de groene energieopwekkers niet op bij scheepsluiken. Het maakbedrijf uit Wijngem heeft ook haar productiegroep van modulaire daken uitgebreid met de optie van zonnepanelen. Recent werd een prototype van een landtoepassing opgeleverd. Het betrof een zoutloods in Vlaanderen. De modulaire daken van Blommaert worden gebruikt bij loodsen waarbij van bovenaf geladen en gelost kan worden. Denk aan gemeentelijke opslagloodsen, maar ook agrarische toepassingen. Deze modulaire daken zijn gemaakt volgens hetzelfde principe als scheepsluiken, alleen kunnen de afmetingen groter zijn.


Automatisatie van het productieproces

De modulaire daken nemen een steeds belangrijkere rol op in de omzet en hebben ook hun impact op de productie. Doordat het meer snijwerk vereist heeft Blommaert haar machinepark dit jaar uitgerust met een LVD fiber lasersnijder terwijl er ook een plooibank werd aangeschaft. Beide nieuwkomers zijn uitgerust met een beladingssysteem en maken automatisering van de productie mogelijk.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be