Verenigde Staten en Europese Unie sluiten staalakkoord


2 november 2021
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een verklaring ondertekend om gezamenlijk gedeelde uitdagingen in de staal- en aluminiumsector aan te pakken.

In de regeling gaat het onder andere over de wereldwijde overcapaciteit en het vervangen van de huidige importheffingen van tien en 25 procent (in 2018 ingevoerd door Trump) door een tariefcontingentregeling (TRQ) op basis van historische volumes. De regeling tussen de VS en de EU is een eerste belangrijke stap ten gunste van een wereldwijd koolstofarme industrie in het licht van de COP26-onderhandelingen.

 

De vaststelling op basis van historische volumes leidt ertoe dat aan de eerste 3,3 miljoen ton Europees staal die in de Verenigde Staten wordt geïmporteerd geen heffingen worden opgelegd. Bij alle import boven die hoeveelheid geldt nog wel het tarief van 25 procent. Voor aluminium gelden gelijke regels.  

 

Staalvereniging Eurofer is verheugd over de verklaring. 'Dit zou het beginpunt kunnen zijn van een nieuw, trans-Atlantisch partnerschap dat de verstoringen van de wereldhandel en de klimaatverandering samen aanpakt en de onderlinge verbanden tussen beide aanpakt', aldus Axel Eggert, directeur-generaal van Eurofer. 'Door de overheid gesteunde staalproductie en capaciteit die is gebouwd met CO2-intensieve technologieën dragen aanzienlijk bij tot de klimaatverandering. De mondiale staalindustrie is verantwoordelijk voor bijna tien procent van de mondiale directe en indirecte CO2-emissies, terwijl de minder CO2-intensieve EU-staalindustrie slechts ongeveer 0,5 procent voor haar rekening neemt. De regeling tussen de VS en de EU is daarom de eerste belangrijke verbintenis in de richting van een wereldwijde, marktgebaseerde en koolstofarme industrie, nog voordat de COP26-onderhandelingen echt van start zijn gegaan.' 

 

'Wat de Amerikaanse invoertarieven op staal betreft, is het voor EU-staalproducenten die naar de VS exporteren belangrijk dat de nieuwe bepalingen, waarbij een systeem van tariefcontingenten (TRQ) wordt ingevoerd, rekening houden met de traditionele exportniveaus van de EU binnen een stabiel kader, en dat de reeds bestaande productvrijstellingen voor EU-staalproducenten worden gehandhaafd of verlengd', vervolgde de heer Eggert. 

 
 
 
© Vraagenaanbod.be