Meer groei met 5-assige freesmachine bij Janssenswillen Metaalbewerking


Lommel, 1 september 2021
Janssenswillen Metaalbewerking heeft een 5-assige freesmachine met gereedschapsmagazijn in gebruik genomen om sneller te kunnen werken.

'Voorheen moesten we sommige stukken vier tot vijf keer opspannen en met de nieuwe machine kunnen we in een keer alles frezen', verklaart Rik Janssenswillen van het gelijknamige metaalverwerkingsbedrijf uit Lommel de aanschaf van de Matec 30HV. De machine, die sinds twee weken in gebruik is, heeft een werkbereik van 4000x1070x1100 mm en beschikt verder over een geïntegreerde rondtafel van 1.000 mm.

 

Optioneel heeft het Limburgse maakbedrijf nog gekozen voor twee geïntegreerde gereedschapsmagazijnen met ruimte voor 260 gereedschapplaatsen. 'Op deze manier spelen we ook minder tijd kwijt bij het verwisselen van het gereedschap', vervolgt de zaakvoerder die het bedrijf runt samen met zijn zoon Ben.

 

De Limburgse metaalbewerkers dachten al enkele jaren na over de aanschaf van een 5-assige freesmachine die gebruikt kan worden voor stukwerk en serieproductie. Alhoewel corona de plannen kortstondig vertraagde, is eerder dit jaar dan toch het besluit gevallen. Janssenswillen geeft aan dat er al voor enkele maanden werk in portefeuille is voor de nieuwkomer in het machinepark.

 

Verdere uitbreiding geautomatiseerde machinepark

Het maakbedrijf, dat actief is in de toelevering, produceert stukken voor een waaier aan klanten, variërend van de bouwsector tot decoratie. 'Onze klanten groeien en ons werk neemt hierdoor toe', verklaart Janssenswillen de noodzaak om verder te investeren in het machinepark. Binnenkort worden er ook twee Nakamura draaibanken geleverd, waarvan eentje met freeskop.

 

De draaibanken zijn uitgerust met staafaanvoer en kunnen zo ook 's nachts dienst doen. Met verder nog drie robots op de werkvloer kent Janssenswillen Metaalbewerking een grote mate van automatisering. Op deze manier kan het hoofd geboden worden aan de krapte op de arbeidsmarkt. De metaalbewerker heeft drie mensen op de loonlijst, maar is al tijden op zoek naar een frezer.

 

Waar het bedrijf niet gelijk een antwoord op heeft, zoals veel andere metaalbedrijven, is de krapte op de grondstoffenmarkt. Janssenswillen geeft aan dat het steeds moeilijker is om aan staal te komen en dat de prijzen verdubbeld zijn. 'Ik zag dat vorig jaar al aankomen en heb toen 200 ton extra staal besteld, maar deze voorraad raakt langzaam op', besluit hij.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be