Handelsoorlog raakt Duitse industrie fors


Wiesbaden (DE), 8 augustus 2018
De Duitse industrie voelt inmiddels de gevolgen van de wereldwijde handelsspanningen. Volgens het Duitse statistiekbureau (Statistisches Bundesamt, Destatis), gingen de fabrieksorders in juni met 4 procent omlaag in vergelijking met een maand eerder. Het is de sterkste orderkrimp sinds januari 2017.

De daling is aanzienlijk sterker dan verwacht, want economen hadden op een daling van 0,5 procent gerekend. In mei stegen de fabrieksorders nog met 2,6 procent.

 

Verschillende Duitse bedrijven waaronder autoconcern BMW hebben al gewaarschuwd dat de handelsspanningen de winst kunnen gaan beïnvloeden.


Omlaag

Het betreft vooral de buitenlandse orders van Duitse producten. Deze gingen in juni stevig omlaag, met 4,7 procent. De bestellingen uit landen van de eurozone zakten met 2,7 procent en de orders uit elders in de wereld daalden met bijna 6 procent. De binnenlandse orderontvangst kwamen uit met een krimp met 2,8 procent.


Handelsoorlog

Het lijkt er vooralsnog niet op alsof de handelsspanningen zullen afnemen in de komende tijd. Afgelopen vrijdag kondigde de Chinese regering aan 60 miljard dollar aan importheffingen klaar te hebben staan voor Amerikaanse producten als de Verenigde Staten hun heffingen op Chinese producten uitbreiden.


China

Eerder in de week werd al bekendgemaakt dat de regering-Trump importheffingen van 25 procent wil gaan invoeren voor Chinese goederen ter waarde van in totaal 200 miljard dollar. Mogelijk worden de heffingen deze week nog aangekondigd.

 

www.destatis.de  

 
 
 
© Vraagenaanbod.be