Blog Rolf Elling: Bij twijfel niet inhalen


7 april 2016
Duitse ondernemers zijn een stuk somberder geworden over de nabije toekomst. Dat is het gevolg van de afzwakking van de economie in China. China is nu juist een belangrijke handelspartner voor onze Duitse collega's in de maakindustrie.
Dit is een ontwikkeling waar we niet vrolijk van worden, aangezien het aandeel aan export richting onze oosterburen een behoorlijke omvang heeft. Bedrijven die exporteren richting Duitse oem'ers zullen dit gaan merken. Vroeg of laat, dat kan niet anders.

 

Daarom is het ook van groot belang om aan risicospreiding te doen. Niet alleen binnen de diverse afzetmarkten maar kijk ook eens naar de landen die in de exportfolio zitten. Niet alle pijlen op één land richten, lijkt zeer wenselijk.

 

Of misschien is de spreiding wel bittere noodzaak om de business in de lucht te blijven houden en een gezond bedrijf te blijven.

 

Met bovenstaande ontwikkeling blijkt toch maar weer eens hoe fragiel het industriële wereldje kan zijn. Het is continu opletten, de wereld om je heen scherp in het oog houden en hierop anticiperen. Het is een absolute must in de agenda van de dames en heren ondernemers.

 

Fragiliteit, broosheid of breekbaarheid. Het ontstaat zo maar en dan komt het meestal door externe factoren, zoals zojuist geschetst, die je niet zelf in de hand hebt. Waakzaamheid is geboden. Dit speelt veel meer, dan in het verleden.

 

Maar het kan ook zomaar in de eigen onderneming ontstaan. Wees waakzaam en houd de interne productieprocessen goed in het oog. En doe dit niet eens in de week, nee wees elke dag alert op de gang van zaken binnen alle bedrijfsprocessen. Bij twijfel niet inhalen wordt er gezegd, en dat geldt ook voor het ondernemerschap.

 

Maar bij twijfel, niet direct alles overhoop halen, maar eerst rustig kijken wat er beter kan. Slaap er desnoods een nachtje over en kom dan de volgende ochtend met een frisse blik terug in de onderneming en neem de maatregelen ter verbetering.

 

 

Rolf Elling, hoofdredacteur

 

Reageren:

E-mail:mailto:rolfelling@vraagenaanbod.nl

Twitter: @venabelgie_rolf

Facebook: http://www.vraagenaanbod.com/www.facebook.com/venabelgie

 
 
 
© Vraagenaanbod.be