Maakbedrijven worden intelligent(er)


10 juni 2015
De Belgische maakindustrie wil zich nadrukkelijker profileren. Dat zien we om ons heen, dat merken we en dat laten de dames en heren ondernemers ons ook weten.

Het is in het verlengde hiervan wel eens uitermate zinvol om zomaar even te sparren met een kmo-zaakvoerder die zijn Umfeld goed kent. Dus zonder het vervaardigen van een redactioneel artikel over een bepaalde ontwikkeling binnen het bedrijf. En dan is het ‘goed kennen' misschien wel veel te voorzichtig uitgedrukt. De ondernemer die zijn omgeving door en door kent.

 

Noodzakelijk? Jazeker, als ondernemer moet je weten wat er bij de klanten speelt, wat er bij de leveranciers speelt en wat er in de wereld rondom het bedrijf speelt. De tijd is al lang voorbij dat de faxen rammelden met de verzoeken voor een offerte.


Ik ben overigens benieuwd hoeveel bedrijven nog een fax hebben staan en gebruiken...? Als ondernemer moet je tegenwoordig veel meer kunnen aanbieden. Noem het meerwaarde, noem het meedenken in het ontwikkelingsproces, noem het de toegevoegde waarde of noem het onderscheidend vermogen. Het komt wat mij betreft allemaal op hetzelfde neer.

 

Aan de andere kant zorgt deze ontwikkeling dat de klant veel meer dan in het verleden afhankelijker zijn geworden van de opdrachtnemer. Dat zien we vooral bij bedrijven die niet meer alleen de producten mogen maken, nee, ze moeten deze producten -onder auspiciën van de klant- ook engineeren.

 

En dat betekent een geheel andere invulling binnen het (ouderwetse) maakbedrijf. Want die rol is nu definitief  aan het veranderen. Maakbedrijven worden intelligent(er) ten faveure van de klant.

Een goede ontwikkeling? Ik denk van wel. De maakindustrie bindt op deze wijze - bij goed functioneren uiteraard - de klant stevig aan zich en kan daardoor ook inspelen op de toekomst. Aan de andere kant brengt het wellicht ook hier en daar wel wat financiële risico's' met zich mee. Maar daarover zijn goede afspraken te maken met de opdrachtgever. Dit is, naast het verzekeren van de risico's, zeker aan te bevelen.

 

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.com
Twitter: @venabelgie_rolf
Facebook: http://www.vraagenaanbod.com/www.facebook.com/venabelgie

 
 
 
© Vraagenaanbod.be