Hoe industrievriendelijk zijn Vlaamse politici?


Brussel, 21 mei 2014
Hoe industrievriendelijk zijn onze Vlaamse politieke partijen? Agoria heeft in de aanloop naar de verkiezingen voor het Vlaams Parlement het technologierapport 2014 opgesteld. In dit rapport beoordeelt de technologiefederatie, op basis van 10 vragen die de technologiebedrijven rechtstreeks aanbelangen, de visie van de partijen over de thema's ondernemingskosten, innovatiebeleid, talent en arbeidsmarkt en wendbare overheid.

'Onze politici houden steeds meer rekening met de verzuchtingen van de industriële bedrijven', zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. 'Vijf of tien jaar geleden kwam de term industrie amper of niet voor in de programma's, dat is vandaag compleet anders. Wel is er nog werk aan de winkel. Het belang van een fiscaal pact en voldoende budgetten voor vraaggestuurde innovatie zijn bijvoorbeeld thema's die nog onvoldoende op de politieke agenda staan. De meeste partijen hebben dan wel weer aandacht voor de plaats van de industriële sectoren in het Vlaams sociaal overleg en de hervorming van het secundair onderwijs', zegt De Pril.

 

Eén tot vijf steTechnologierapport rren

Agoria contacteerde de vijf grootste politieke partijen CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en sp.a en vroeg hen een antwoord op tien voor de industrie relevante stellingen. De antwoorden werden door Agoria Vlaanderen beoordeeld in een puntensysteem van één (slechte score) tot vijf sterren (zeer goede score), bijvoorbeeld: in welke mate komt het voorstel van de partij tegemoet aan de vragen van de technologische industrie? Bevat het standpunt van de partij eventueel voor de industrie negatieve elementen?

 

 In de eindstand scoren CD&V en NV-A het beste, gevolgd door Open VLD, Groen en sp.a. De Pril: 'Globaal zijn onze politici in hun verkiezingsprogramma's industrievriendelijker. We zullen er nauw op toezien dat de engagementen ook in het regeerakkoord terug te vinden zijn.'

 

Een volledig overzicht van alle stellingen, antwoorden en scores kunt u terugvinden op de website www.kiestechnologie.be

 

 

 
 
 
© Vraagenaanbod.be