essenscia en Agoria trekken samen de kaart van future-proof plastics


2 november 2022
essenscia PolyMatters en Agoria presenteerden vorige week de vierde Belgian Plastics Day. Het centrale thema was Future-proof plastics! De voornaamste conclusies? Innovatie en digitalisatie zijn cruciale hefbomen om materialen optimaal te laten circuleren in een circulaire economie. Al blijft het regelgevend kader achterophinken om nieuwe recyclagetechnieken en circulaire bedrijfsmodellen ten volle te ontplooien.

De kunststofsector is de weg naar meer circulariteit al jaren geleden ingeslagen. Dat blijkt ook uit het voortgangsrapport dat sectorfederaties Agoria en essenscia PolyMatters hierover eerder dit jaar publiceerden. De recyclagegraad van het huishoudelijk kunststofafval in België ging op twee jaar tijd met 15% omhoog en het gebruik van gerecycleerde kunststoffen groeide met 22%. 

 

Circulaire kunststoffen 

De Belgian Plastics Day wil die transitie richting circulaire kunststoffen een stevige duw in de rug geven door inspirerende bedrijfsvoorbeelden te presenteren, inzichten te delen over de nieuwste technologische trends en bedrijven aan te zetten tot meer sectoroverschrijdende samenwerking. Ook in een economisch uitdagende context van torenhoge inflatie en exploderende energie- en grondstofprijzen blijft de kunststofsector de kansen van de circulaire economie omarmen.

  

Zo gaven kunststofbedrijven AMS Belgium, Covestro en Econcore een inkijk in hun nieuwste circulaire innovatieprojecten. Meer dan ooit zijn onderzoek en ontwikkeling gekoppeld aan een doorgedreven digitalisering ‘key enablers' om de circulaire economie op snelheid te brengen.

 

Innovatie en digitalisatie 

Zogeheten ‘digital twins' van productieprocessen om het materiaal- en energieverbruik te verminderen? Cruciale productdata digitaal en versleuteld beschikbaar maken doorheen de ganse waardeketen om zo de transparantie te verhogen? Nieuwe lichtgewichtmaterialen ontwikkelen op basis van gerecycleerde grondstoffen? Het gebeurt allemaal al vandaag bij de Belgische kunststofproducenten en -verwerkers.
De kracht van innovatie komt ook sterk naar voor in het vele R&D-werk dat gebeurt bij onze Belgische kennisinstellingen en universiteiten, in nauwe samenwerking met bedrijven en onderzoeksorganisaties die actief zijn binnen het innovatieve ecosysteem dat rond de kunststofsector is opgebouwd. Zo inspireerde professor Filip Du Prez van UGent de aanwezigen op de Belgian Plastics Day met de ontwikkeling van een heel nieuwe familie van fascinerende polymeren, de zogeheten vitrimeren, met veelbelovende materiaaleigenschappen.

 

Van afval naar grondstof

Zijn er naast innovatie en digitalisatie nog andere werkpistes om de kunststofsector nog meer circulair te maken? ‘We juichen de innovatiesteun voor nieuwe recyclagetechnologieën zoals chemische recyclage zeker toe, maar de aanpassing van het regelgevend kader van wetten en normen aan deze nieuwe ontwikkelingen hinkt nog achtero', zegt Saskia Walraedt, directeur essenscia PolyMatters. ‘Nog te vaak worden we geconfronteerd met het feit dat we circulair proberen te werken in een kader dat vooral gestoeld is op de afvalwetgeving en enkel mechanische recyclage. De weg naar circulariteit is ingezet maar het is een hobbelig en bochtig parcours.'


‘België is een netto-exporteur van kunststoffen en kunststofproducten. Wanneer afval niet langer aanzien wordt als afval maar als een alternatieve grondstof voor de sector, dan is het duidelijk dat het aanbod aan gerecycleerd materiaal drastisch moet verhogen om de Belgische kunststofsector meer circulair te maken. Hiervoor zijn naast de aanvoer van voldoende kunststofhoudend afval ook veel meer investeringen nodig in diverse recyclage- en sorteertechnologieën, waarbij bijvoorbeeld AI of digitale markeringen ingezet kunnen worden om nog meer selectief te scheiden', besluit Kevin Poelmans, business group leader plastics and composites bij Agoria.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be