180 nieuwe banen bij Bombardier na bestelling NMBS


Brugge, 27 januari 2021
Door een grote bestelling van de NMBS heeft treinenbouwer Bombardier uit Brugge 180 extra werknemers nodig. Het nieuws komt terwijl andere maakbedrijven massaal banen schrappen.

De treinenbouwer maakte de aanwerving van nieuw personeel deze week wereldkundig. Het bedrijf ontving eind december een reuzebestelling van de NMBS van ruim 200 dubbeldeksrijtuigen, een project waar de komende anderhalf jaar aan gewerkt zal gaan worden.

 

De productiecapaciteit wordt verhoogd en er komt een nieuwe productielijn. Dat gaat gepaard met de aanwerving van minstens 180 extra medewerkers: 100 medewerkers zijn inmiddels in dienst genomen, 80 anderen volgen de komende tijd.

 

Zes miljoen investering in Brugge

‘Dit plan is voor ons een noodzaak en ook geloof in de toekomst', verklaart Laurent Bouyer, President van Bombardier Transportation, Frankrijk en Benelux. ‘Ondanks de context van de coronacrisis, is Bombardier vastbesloten om verder te gaan met een ambitieus plan voor de transformatie en duurzaamheid van de Brugge-site.'

 

Het investeringsplan van zes miljoen euro voorziet ook in een modernisering van de onderhoudswerkplaatsen. Daarnaast zijn er ook directe investeringen gepland in leveranciers van Bombardier. Volgens het bedrijf - geciteerd door Trends, genereert Bombardier jaarlijks een inkomen van zeventig miljoen euro voor zijn Belgische leveranciers, waarvan tachtig procent in Vlaanderen. Momenteel werken er zo'n 500 werknemers bij Bombardiers

 

Andere maakbedrijven schrappen juist banen

De personeelsuitbreiding bij de treinenbouwer komt op een moment dat de maakindustrie in Vlaanderen juist steeds meer banen moet schrappen. Zo liet ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen een paar dagen geleden weten 400 van de 867 banen te willen schrappen. Het gaat om 242 arbeiders en 158 bedienden. Volgens de vakbonden zou het Duitse concern aan hebben gegeven dat de productie van de wisarm niet langer rendabel is. Er zou alleen nog toekomst zitten in de rubberafdeling en in geautomatiseerde wisbladen.

 

Eind december meldde de staaldraadgroep Bekaert dat het 160 jobs in Moen en Ingelmunster schrapt. En ook het chemieconcern Solvay maakte begin dit jaar bekend dat er 101 banen in België verdwijnen.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be