Zoeken
 
 

Economische vooruitzichten wereldwijde gereedschapsmachinemarkt voorzichtig positief


7 mei 2014
Cecimo, het Europees comité van gereedschapsmachinefabrikanten, heeft onlangs zijn Global Spring Outlook 2014 gepubliceerd. In dat economisch rapport, dat wordt opgesteld door consultancybureau Oxford Economics op basis van door Cecimo verzamelde gegevens, worden de vooruitzichten voor de wereldwijde gereedschapsmachinemarkt besproken. De vooruitzichten voor de ontwikkelde economieën zijn relatief goed, terwijl de groei in de opkomende landen wat vertraagt.

 

De groei in de opkomende landen sputtert, onder andere door een grote uitstroom van kapitaal. Het daarmee gepaard gaande strakker monetair beleid remt de binnenlandse activiteit. In China zal de groei dit jaar lager uitvallen dan de vorige jaren ten gevolge van de inspanningen van de regering om overinvesteringen te beperken. In Thailand en Rusland hebben de makers van de studie de groeivooruitzichten neerwaarts bijgesteld wegens de politieke instabiliteit. Daartegenover staat dat het economisch herstel in de geïndustrialiseerde landen zich verder doorzet, met o.a. een sterke groei in Japan. Het herstel in de eurozone blijft fragiel, maar er wordt dit jaar in elk geval groei verwacht. Ook voor de VS en het VK zijn de groeiverwachtingen rooskleurig. Oxford Economics verwacht dat de wereldwijde industriële productie dit jaar met 4,2% zal stijgen en in 2015 met 4,9%. Azië zal de belangrijkste drijfveer blijven voor deze industriële groei, onder andere omdat de betere vooruitzichten in Japan de lagere groeiverwachting in een aantal andere Aziatische landen compenseren. Europa blijft achterop hinken, met een verwachte groei van 1,9%. In Noord- en Zuid-Amerika zou de industriële productie met 3,4% groeien. De sterkste groei wordt verwacht in de lucht- en ruimtevaartsector, waar de orderboeken goed gevuld zijn. Vooral voor de vraag naar gereedschapsmachines in de VS en West-Europa is in deze sector cruciaal.

 

Vooruitzichten op middellange termijn

De verwachte stijging van de vraag naar gereedschapsmachines zal in de komende vijf jaren wat afzwakken in vergelijking met wat we voor 2011 gewend waren. Maar ondanks de lagere groei en investeringen zal China de belangrijkste motor blijven voor de globale gereedschapsmachinemarkt in de komende jaren. Ook de andere groeilanden gaan door met hun ‘inhaalbeweging' richting industrialisatie. Het zijn bovendien de sectoren die gereedschapsmachines aankopen die hiervan het meest zullen profiteren. We denken hierbij o.a. aan de auto- en voertuigenindustrie en de hightech consumentenproducten.

 

Amerika gezonder

In Europa daarentegen wordt een BNP-groei van slechts 1,8% per jaar verwacht en is de vraag naar de producten van gereedschapsmachine-gebruikende sectoren minder dynamisch wegens de al hoge marktpenetratiegraad van deze producten. Maar de verkoop van gereedschapsmachines in Europa zal op middellange termijn wel ondersteund doordat investeringen tijdens de crisis werden uitgesteld. De moeilijke kredietverstrekking zal hierbij mogelijk wel een beperkende factor zijn. In Noord- en Zuid-Amerika zijn de overheidsfinanciën en demografische vooruitzichten zijn gezonder dan in Europa, waardoor verwacht wordt dat het BNP en de vaste investeringen in de regio de komende vijf jaar sneller zullen groeien dan in Europa.

(Bron: Agoria)

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief