Tweede maand loon bij ziekte gaat niet door


Brussel, 29 juli 2015
Auteur:
Ruud Peys
De tweede maand loondoorbetaling bij ziekte van een werknemer gaat niet door. Dat heeft minister van werk Kris Peeters bevestigd tegenover De Morgen. De maatregel uit het regeerakkoord werd scherp bekritiseerd door de werkgevers.
Momenteel moeten werkgevers bedienden bij ziekte een hele maand loon doorbetalen. Voor arbeiders is dat maar twee weken. In het regeerakkoord staat dat werkgevers bij ziekte minstens twee maanden het volledige loon moeten doorbetalen. Dat zou tegelijk betekenen dat de regels voor arbeiders en bedienden gelijk worden getrokken. Na de betaling van het gewaarborgd loon door de werkgever wordt de uitkering overgenomen door het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeit. Dat RIZIV zou door de plannen van de regering 354 miljoen kunnen besparen.

 

Definitief geschrapt

Werkgeversorganisaties als VBO en Unizo lieten meteen al weten dat de maatregel het bedrijfsleven bijna 1 miljard euro zou gaan kosten. In eerste instantie besloot de regering daarop het plan niet dit jaar in te voeren maar pas op 1 januari 2016. Minister Peeters heeft nu echter laten weten dat ook dat niet door gaat en dat de maatregel definitief is geschrapt. ‘Het gewaarborgd loon zal er niet meer komen. Dat is vorige week zo beslist', bevestigt het kabinet van Peeters tegenover De Morgen. De regering beraadt zich nog op plannen om werkgevers op andere manieren wel meer verantwoordelijkheid te geven op het gebied van ziekte en de preventie daarvan.

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, markttrends en productinnovaties in de maakindustrie?
Meld u dan gratis aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be