Lasbedrijf introduceert urn op de uitvaartmarkt


Lint, 3 november 2021
Het lasbedrijf Lumunique werkt aan de introductie van een nieuw product: een urn voor de uitvaartsector. De verlichte urn wordt geproduceerd in het atelier in Lint waar vooral meubilair gemaakt wordt.

De uitbreiding van een productgamma kan onverwacht gaan. Dat is het geval met de urn van Lumunique. Het idee is ontstaan naar aanleiding van een tentoonstelling van de Antwerpse kunstenaar Panomarkenko die veel met gelaste constructies werkte. Voor de aankleding van de bar werd een beroep gedaan op Dominique Delcourt, de zaakvoerder van Lumunique. ‘Voor deze tentoonstelling hebben we toen een ceremoniële Panomarkenko lamp gemaakt. Vervolgens kregen we het verzoek van een begrafenisondernemer of we daar niet een urn van konden maken.'

 

Zo gezegd zo gedaan: kort geleden werd de eerste collectie met metalen design-urnen geïntroduceerd onder de naam Amétoile. De binnenkant van de urn bestaat uit een koker waar het as in opgeslagen wordt. Op de voet van de koker wordt een dimbaar lampje gemonteerd die vervolgens door het snijwerk van het overkoepelende hulsel heen schijnt. De urn, die is voorzien van een dimbare verlichting, wordt vervaardigd in het atelier in Lint waar twee lassers actief zijn waaronder de zaakvoerder zelf.

 

dominique

Dominique Delcourt is zelf een van de twee lassers binnen haar bedrijf. (Foto: Lumunique)

 

Nieuw in de uitvaartsector

De onderneemster was dit najaar aanwezig op de uitvaartbeurs Funeralexpo in Brussel. ‘De uitvaartsector is geheel nieuw voor mij.' Zij geeft aan veel positieve reacties te hebben ontvangen op de beurs die ook goed bezocht werd door Nederlandse uitvaartondernemers. ‘Wij hebben onder andere proefmodellen verkocht voor een urnenwinkel in Nederland', vertelt Delcourt. Ook bij onze Noorderburen ziet Delcourt mogelijkheden voor haar creatie. Behalve beursdeelname rekent zij op het werk van dochter Michelle die de online marketing voor haar rekening neemt.

 

Het ondernemerschap kan alvast op de waardering rekenen van Johan Dexters, voorzitter van de Funebra, de federatie voor de Belgische begrafenisondernemers. ‘Het is toch fantastisch dat dit soort ondernemers met innovatieve producten voet aan de grond probeert te krijgen in de uitvaartsector.' Dexters wijst op het feit dat crematie sterk in opmars is ten koste van de traditionele begrafenis. Hierdoor is er ook een groeiende markt voor urnen.

 

Lumunique is een dochteronderneming van Tablouer dat zich richt op de meubelindustrie en  barkrukken, designmeubelen en salontafels maakt. Behalve vaste collecties biedt het lasbedrijf ook op maat besteld handwerk.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be