Zo heeft straks iedereen een 'zwaar beroep'


9 mei 2017
‘De uitgebreide lijst met criteria die de vakbonden op tafel leggen om te bepalen wie een 'zwaar beroep' uitoefent - en dus wat vroeger op pensioen kan of een hoger pensioen krijgt - is volstrekt onwerkbaar en dus onaanvaardbaar.’ Dat zegt Unizo-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt na de bijeenkomst van het Nationaal Pensioencomité, maandagmiddag.
Als het aan de vakbonden ligt, moeten werkgevers straks voor elke werknemer een permanent loopbaanrapport bijhouden, met daarin al zijn functies en taken. Daarop worden de criteria uit de Welzijnsreglementering toegepast om na te gaan of het werk of de loopbaan zwaar zijn geweest.

‘Dit zou een zware bijkomende administratieve last betekenen voor de werkgevers', aldus Van Eetvelt.

 

‘Vorig jaar al toonde Unizo zich voorstander van een individuele benadering, waarbij naar de effectieve gezondheidstoestand op het einde van de loopbaan wordt gekeken. Wij denken dan aan een beperkt aantal criteria om de werknemers die het echt nodig hebben een tegemoetkoming te bieden. Maar van dat 'beperkt' is in het nu ter tafel liggende vakbondsvoorstel geen sprake. De lijst is zodanig ruim dat elke functie er wel op één of andere manier onder valt. Op die manier heeft straks iederéén een zwaar beroep'.

 

Pensioentoeslag voor werken op hoogte?

De Welzijnswetgeving is volgens Unizo bovendien geen goede basis om te bepalen hoe zwaar een beroep is. Werken op grote hoogte, bijvoorbeeld, is gevaarlijk. De werkgever moet dus de nodige veiligheidsmaatregelen voorzien. ‘Maar dat is geen reden om aan de betrokken medewerker op pensioenvlak een voorkeursbehandeling te geven.'

 
 
 
© Vraagenaanbod.be