Het aantal faillissementen in België is in het eerste kwartaal van 2025 licht gedaald met 1,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch blijft het totaal met 2.911 uitspraken historisch hoog. Enkel in 2015 lag het cijfer hoger. Vooral de bouw- en transportsector kennen opvallende stijgingen, zowel in het aantal faillissementen als in het aantal verloren jobs. Tegelijk daalt het aandeel jonge bedrijven dat over de kop gaat.

In maart gingen 977 bedrijven failliet. Dat zijn er 52 minder dan in maart 2024, een daling van 5,1 procent. Vlaanderen telt echter het hoogste aantal faillissementen ooit in een maand maart: 595 uitspraken, een stijging van 0,2 procent. Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen noteren zelfs recordcijfers. In Limburg bedroeg de stijging liefst 32,4 procent.
In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant tekent zich een kentering af. West-Vlaanderen telt 95 faillissementen, een daling van 13,6 procent. Vlaams-Brabant noteert 94 uitspraken, een daling van 21 procent. Toch blijft dat voor die provincie het op één na hoogste maartcijfer ooit.
In Wallonië daalt het aantal faillissementen over de hele lijn, met uitzondering van de provincie Namen (+12,2%). Luxemburg kent de sterkste daling (-56,3%), gevolgd door Luik, Henegouwen en Waals-Brabant. Ook Brussel noteert een afname met 19,2 procent tot 122 faillissementen.
Bouw en transport blijven koplopers
De bouwnijverheid voert opnieuw de lijst aan met 695 faillissementen in het eerste kwartaal van 2025, een stijging van 8,8 procent. In Vlaanderen gaat het om 445 uitspraken (+12,1%). Brussel blijft stabiel, Wallonië stijgt licht (+2,9%).
De transportsector blijft in verhouding zwaar getroffen met 191 faillissementen, goed voor een stijging van bijna elf procent. Vooral in Brussel is de toename opvallend: 57 transportbedrijven gingen er failliet (+58,3%), waarbij 240 banen verloren gingen, een stijging van 120 procent.
Forse stijging aantal verloren jobs
In totaal kwamen in het eerste kwartaal 6.992 banen op de tocht te staan, het hoogste aantal van het afgelopen decennium. Vlaanderen noteert 3.713 verloren jobs (+10,0%), vooral in de bouw, zakelijke dienstverlening, kleinhandel en transport.
In Brussel gaat het om 1.723 jobs (+65,0%), met de horeca op kop. Wallonië wijkt af van deze trend: het aantal verloren banen daalt er met 13,4 procent. De horeca blijft daar wel de zwaarst getroffen sector.
Opvallend is het aantal grote faillissementen: zeven bedrijven met meer dan honderd voltijdse werknemers gingen in het eerste kwartaal failliet. In heel 2024 waren dat er vijftien.
Minder jonge ondernemingen failliet
Het aandeel failliete bedrijven jonger dan vijf jaar daalt sterk. In het eerste kwartaal van 2025 ging het om 30,1 procent van het totaal, het laagste aandeel in tien jaar. In 2023 lag dat nog op 41,1 procent. Deze daling wijst erop dat de schokgolf van corona en de daaropvolgende energie-, loon- en renteschokken stilaan is uitgewerkt.
Graydon Creditsafe merkt op dat recent opgerichte bedrijven zich beter lijken te wapenen tegen economische schokken. Toch blijft het onzeker of deze ondernemingen bestand zijn tegen nieuwe geopolitieke spanningen.