Nationale staking brengt grote economische schade bij productiebedrijven

Geplaatst door De redactie

De nationale staking van de twee grootste vakbonden heeft een grote impact op de Vlaamse economie. Vooral productiebedrijven en de logistiek ondervinden grote hinder. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, noemt de staking contraproductief.

Tags:

‘De vakbonden ondergraven de welvaart van de Vlaming met deze actie. In economisch moeilijke tijden brengen ze honderden miljoenen schade toe aan de economie. De vakbonden staken tegen de regering maar treffen onze bedrijven en onze economie’, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. 

Voka merkt vooral actiebereidheid bij medewerkers van grote productiebedrijven. In verschillende grote bedrijven lag de activiteit maandag stil of was er slechts een heel beperkte productie mogelijk. Hier en daar werd een bedrijventerrein of een kruispunt geblokkeerd. Blokkades van de openbare weg zijn verboden.

De logistieke sectoren (havens, luchthavens, vervoersbedrijven) ervoeren sterke hinder en lijden opnieuw reputatieschade. Aan verschillende bedrijven werd vrachtvervoer tegengehouden. De Vlaamse zeehavens hadden te maken met vertragingen en met wachtende schepen. De luchthaven Brussels Airport moest zowat alle vluchten schrappen, en dat al voor de derde keer dit jaar omwille van een vakbondsactie.

In de dienstensectoren is de actiebereidheid erg klein, al geraakten vele mensen maandag moeilijk op het werk door de staking in het openbaar vervoer en in de scholen.

‘Onze internationale reputatie krijgt een ferme deuk door deze staking. België behoort tot de stakingskampioenen in Europa, een titel die je absoluut niet wilt nastreven. De hervormingsplannen van de federale regering waartegen gestaakt werd, zijn noodzakelijk om enerzijds de concurrentiekracht van onze ondernemingen veilig te stellen en anderzijds de betaalbaarheid van onze welvaartsstaat te blijven verzekeren voor de komende generaties. Net daarom is deze stakingsdag onbegrijpelijk en onverantwoordelijk’, aldus nog Hans Maertens. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *