Blog Rolf Elling: 'Lanterfanten'


Deventer (NL), 10 februari 2020
Auteur:
Rolf Elling
Je hebt ze waarschijnlijk in elk bedrijf rondlopen. Collega’s die wel eens aan het lanterfanten zijn. Nu is dat af en toe helemaal niet verkeerd, maar als het structureel wordt, heb je wel een probleem.

Deze medewerkers zijn dan vaak tijdelijk niet productief in het proces en kosten dus extra geld. Nu blijkt dat vooral medewerkers met tijdelijke contracten zich hieraan schuldig maken. En ja, dit is onderzocht en recent gepubliceerd in The Sociological Quarterly.

Maar naast dat tijdelijke werknemers vaak een lagere inzet vertonen, vertonen ze hiernaast ook nog eens ongewenst sociaal gedrag. En dat is minstens zo vervelend.

Het is wijs om als kmo dit toch een beetje in het oog te houden. Daar waar mogelijk zal de medewerker er dan toch op moeten worden gewezen. Zeker als het gaat om ongewenst gedrag. Dit past niet meer in het huidige tijdsbeeld en kan voor andere medewerkers binnen de organisatie erg vervelend uitpakken.

Lukt dit u als zaakvoerder niet alleen, schakel dan een van de vaste medewerkers in om hier op de werkvloer op te letten. Maak daarover goede afspraken hoe een en ander aan te pakken.

Tja, hoe zinvol het ook is om een flexibele schil te hebben binnen het bedrijf, het blijft wel een beetje uitkijken.

Aan de andere kant kunnen sommige kmo's niet zonder deze flexibele schil. Tijdelijke medewerkers die je kunt inzetten bij pieken, het blijft toch een prima oplossing om de personeelskosten enigszins in de hand te houden.

Dit laat onverlet dat ze natuurlijk wel moeten doen waarvoor ze zijn aangesteld en niet te veel moeten gaan lanterfanten.


Rolf Elling, hoofdredacteur

 

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.com
Twitter: @venabelgie_Rolf
Facebook: www.facebook.com/venabelgie

 
 
 
© Vraagenaanbod.be