Glenn Mathijssen verkozen tot ‘FITCE.be Young ICT Personality 2019’


Brussel, 20 maart 2019
Vorige week vond de finale plaats van de tweejaarlijkse wedstrijd ‘FITCE.be Young ICT Personality 2019’ in BluePoint Brussel. Het doel hiervan is jonge ICT-professionals te motiveren en aan te moedigen om ideeën uit te wisselen en een duidelijke visie te ontwikkelen over belangrijke technologische trends en het impact ervan op de maatschappij. FITCE.be is een Belgisch forum voor digitale professionals.

Het doel van dit forum is het uitwisselen van meningen en het verwerven van context en inzicht in nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen die te maken hebben met technische, economische, regelgevende en maatschappelijke aspecten van digitale technologieën en diensten, met een focus op connectiviteit bij de digitale transformatie. Daarbij luistert FITCE.be ook graag naar en leert het van jonge visionaire talenten.

 

Drie finalisten die het hoogst scoorden in de preselectie stelden hun inzichten en ideeën voor aan een publiek van professionals en bedrijfsleiders over het thema: "Hoe zullen artificiële intelligentie en robots de maatschappij ten goede komen". Daarna werd Glenn Mathijssen, Post-doc aan de Vrije Universiteit Brussel, verkozen tot ‘FITCE.be Young ICT Personality 2019' en ontving hij de eerste prijs ter waarde van 1000 euro.

 

Micro productie-eenheden 

Glenn's visie is dat we niet noodzakelijk slimme productiebedrijven nodig hebben als AI krachtpatsers, maar eerder micro productie-eenheden, zoals bijvoorbeeld smoothie-robots die op een gepersonaliseerde manier gezonde smoothies maken. Met het bedrijf Alberts (alberts.be) brengt Glenn zijn visie nu al in de praktijk. De jury was zeer onder de indruk van de manier waarop hij datgene waarin hij gelooft realiseert. 


De beide andere finalisten overtuigden de jury dat AI het potentieel heeft om ook op andere domeinen dan gezondheid iets te betekenen voor de maatschappij, met name de invloed op de politiek of op draadloze technologie.


Andrea Guevara introduceerde het concept van een AI-systeem dat aangewend kan worden om de opinie van het brede publiek over een bepaald onderwerp te weten te komen, en om die opinie aan de politiek aan te bieden als ondersteuning bij het nemen van beslissingen. Op dezelfde wijze kan dat systeem de bevolking helpen beslissingen van hun politieke mandatarissen te evalueren.

 

Ruben Mennes legde dan weer uit hoe AI kan gebruikt worden om het delen van een schaars goed in het ICT-domein, met name spectrum, te verbeteren. Hij gaf een inspirerende presentatie over de wijze waarop in de grote ‘Spectrum Collaboration Challenge' van DARPA, AI ingezet wordt voor een efficiënter gebruik van spectrum.


De jury werd voorgezeten door Professor Sofie Pollin van de KU Leuven. De andere leden van de jury waren Dominique Deckmyn, Technologiejournalist De Standaard, Martine Tempels, Senior Vice President Telenet, Valerie Taerwe, Senior Consultant AE & Datanews Young ICT Lady 2017, Bart Steukers, Director Industries & Markets Agoria en Bert Vermeiren, Managing Partner Hightech Partners. ‘FITCE.be Young ICT Personality 2019' werd gesponsord door Agoria en Hightech Partners.

 

www.fitce.be

 
 
 
© Vraagenaanbod.be