231 organisaties ondertekenen Green Deal Circulair Bouwen


Brussel, 27 februari 2019
Op 22 februari lanceerde de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel op initiatief van Vlaanderen Circulair, de OVAM en de Vlaamse Confederatie Bouw de Green Deal Circulair Bouwen op Batibouw. Via dit gezamenlijk engagement zullen bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties samenwerken om in de toekomst circulair bouwen in Vlaanderen tot dagelijkse realiteit te maken. De Green Deal werd ondertekend door 231 deelnemende publieke en private organisaties.

De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo'n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.


Bovendien is de bouw een typische omgeving waar diverse sectoren samenwerken om tot betere resultaten te komen. Hier is dus een groot potentieel om de ketens maximaal te sluiten, zeker omdat deze keten vooral hier, lokaal georganiseerd is.

 

Wat houdt de Green Deal in? 

In de Green Deal staan samen doen en leren centraal. De deelnemers starten experimenten en brengen hun kennis en ervaring samen in een lerend netwerk. De initiatiefnemers van de Green Deal testen tools, methodieken en nieuwe vormen van ketensamenwerking uit. 


Daarnaast werkt een onderzoeksgroep ondersteunend aan de zogenaamde ‘randvoorwaarden': dat zijn juridische, economische en andere drempels die we gaandeweg tegenkomen. Data en ervaringen uit de experimenten voeden dit onderzoek en samen worden er oplossingen geformuleerd. 


Zo'n vier keer per jaar brengt men de deelnemers van de Green Deal samen om hen te inspireren met Vlaamse en buitenlandse cases. Er wordt tijdens deze dagen ook aan de slag gegaan met concrete vraagstukken die de deelnemers aanbrengen, met tools en meetinstrumenten. Samen wordt ontdekt wat de omslag naar een circulaire economie betekent voor de bouwsector. De inspiratiedagen van 2019 vinden plaats op 26 maart, 23 mei, 3 oktober en 5 december.


Omdat sommige organisaties al enige ervaring hebben en de materie voor anderen nog helemaal nieuw is, wordt er een online basisvorming aangeboden. Zo krijgt iedere deelnemer de kans om op zijn eigen ritme te leren, op momenten die hem/haar het beste uitkomen.  

 

Het engagement van deelnemers 

Om mee te doen met de Green Deal Circulair Bouwen, moet men:
* ten minste één pilootproject uitvoeren tijdens de looptijd van de Green Deal (mogelijkheden: een bouwproject uitvoeren, een werf aanbieden, onderzoek uitvoeren, circulaire producten of diensten aanbieden, circulaire materialen ontwikkelen, circulaire bouwtrajecten faciliteren...);
* actief deelnemen aan het lerend netwerk waarbinnen men kennis en ervaringen uitwisselt met de andere deelnemers;
* akkoord gaan dat de onderzoekers van de proeftuin Circulair Bouwen kunnen beschikken over alle relevante data, resultaten en lessen van de pilootprojecten;
* de nodige stappen zetten om de principes van circulair bouwen structureel in te bedden in de eigen organisatie.  

 

www.vlaanderen-circulair.be/nl

 
 
 
© Vraagenaanbod.be