Jongeren vinden job door rechtstreekse sollicitatie of via netwerk


Brussel, 28 augustus 2018
Uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, blijkt dat jongeren (tussen 15 en 34 jaar) vooral een job vinden door rechtstreeks te solliciteren bij de werkgever (26%) en via familie, vrienden of kennissen (24%). Deze gegevens komen uit de Enquête naar de Arbeidskrachten 2016, een enquête die op Europees niveau gecoördineerd wordt.

Verder vond 17% van de jongeren zijn job via een jobadvertentie en 10% via een uitzend- of selectiekantoor. 8% werd zelf geselecteerd door de werkgever, 7% kwam via zijn onderwijsinstelling aan een job en 6% slaagde erin een job te vinden via een openbare dienst voor arbeidsbemiddeling of de lokale werkwinkel.


Onderwijsniveau

Het onderwijsniveau bepaalt in grote mate op welke manier een jongere een job vindt. Laag- en middengeschoolde jongeren schakelen meestal familie, vrienden of kennissen in. Deze groep vindt ook vaker een job via arbeidsbemiddeling dan hooggeschoolden.


Hooggeschoolde jongeren vinden hun baan vooral via een rechtstreekse sollicitatie. In vergelijking met laag- en middengeschoolden hebben ze vaker succes via advertenties, de onderwijsinstelling of worden ze vaker zelf benaderd door de werkgever.

 

Geslacht en sector

De meest gebruikte methode om aan een job te komen is verschillend voor vrouwen en mannen. Vrouwen vinden meestal een baan via een rechtstreekse sollicitatie en mannen iets vaker via familie- vrienden of kennissen. Uitzend-, wervings- of selectiebureau zijn voor hen ook belangrijk. Er is echter wel een duidelijke link met de sector waarin vrouwen en mannen vaak tewerkgesteld worden (respectievelijk het onderwijs en de industrie). 

 

De resultaten laten ook toe een onderscheid te maken tussen sectoren. In de secundaire sector komen jongeren vooral aan hun job via persoonlijke contacten met familie en vrienden of de werkgever die hen zelf contacteert. In de quartaire sector worden jongeren vaker aangeworven na rechtstreekse sollicitaties, via advertenties en onderwijsinstellingen. Vacatures van uitzend-, wervings- of selectiebureaus leiden dan weer meer tot een job in de secundaire en tertiaire sector. 

 

 
 
 
© Vraagenaanbod.be