Onzekerheden omtrent Brexit knagen


Brussel, 11 april 2018
We staan op een jaar voor de formele Brexit-einddatum, waarop de Britten de EU verlaten (29 maart 2019). Een snel naderende deadline, waarbij er nog heel veel concrete afspraken en formaliteiten moeten worden uitgeklaard. Uit een zopas afgeronde Unizo-enquête, blijkt dat vooral de vele onzekerheden knagen bij ondernemers. Ook bij de groep ondernemers die veronderstelt min of meer voorbereid te zijn of weinig impact te zullen voelen, blijft het giswerk. Want er is nog (te) veel onduidelijkheid. En dat terwijl blijkt uit analyse van o.m. de Regional Science Association International dat Vlaanderen en België tot de regio’s behoren die het meest door de Brexit geïmpacteerd zullen worden.

Unizo vindt het alvast goed dat er onlangs een ‘transitieakkoord' met de UK werd gesloten, waardoor de momenteel geldende regels voor ondernemers in principe dezelfde blijven tot 1 januari 2021. ‘Maar ook die datum ligt minder dan twee jaar van ons', waarschuwt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, ‘Het lijkt bijzonder onwaarschijnlijk, om niet van een fictie te spreken, dat Europa en de UK in deze korte termijn nog tot een compleet uitgewerkt nieuw handelsakkoord kunnen komen. Het is daarom essentieel dat er op zijn minst over de meest fundamentele aandachtspunten zo snel mogelijk sluitende overeenkomsten worden gesloten.

 

Over de invoerrechten, bijvoorbeeld, waar onze ondernemers zich terecht heel veel zorgen over maken. Want stel - al willen we daar voorlopig niet van uitgaan - dat hierover geen akkoord wordt bereikt tegen Nieuwjaar 2021, dan treden in principe automatisch de WTO-handelsregelingen in werking, met hoge invoerrechten aan beide zijden van het kanaal. Voor onze bedrijven, net als voor de Britse, zou dat natuurlijk nefast zijn. Dit probleem moet zo snel mogelijk opgelost worden. Desnoods moet de afgesproken transitieperiode worden verlengd.'

 

Douaneformaliteiten

Unizo blijft intussen hameren op het belang van zo eenvoudig mogelijke handelsregels voor zaken doen tussen Europa en de UK. Daarbij dringt Unizo ook aan op zo weinig mogelijk douaneformaliteiten. ‘We maken ons overigens grote zorgen over de achterstand die ons land heeft op vlak van aanwerving van extra douaneambtenaren', zegt Danny Van Assche van Unizo. ‘We verwelkomen de inspanningen die de regering nu al in de begroting heeft voorzien, voor de aanwerving van 300 extra douaniers. Maar aan dit tempo gaan er nog altijd niet genoeg douaniers zijn om een vlotte controle, administratieve opvolging en doorstroming van de goederen te garanderen. In functie hiervan moet ook veel meer en veel sneller worden geïnvesteerd in krachtige ICT-infrastructuur.

 

Vertragingen

Naast een hoop rompslomp en problemen bij een onvoldoende vlotte douane-afhandeling valt ook te vrezen voor immense files en verkeersopstoppingen aan de grenzen van en naar de UK.' Hoe terecht die vrees wel is, blijkt uit een Unizo-enquête van 2017, waarin - nu al - 38 procent van internationaal actieve kmo's aangaf problemen en vertragingen te ondervinden bij hun douaneaangifte. En dat nog vóór de Brexit, waarna ons land de facto aan een buitengrens van Europa zal liggen. Onze nieuwe enquête van afgelopen maand toont aan dat de situatie intussen niet is verbeterd. ‘We moeten in dit verband ook goed opletten dat onze havens hun aantrekkelijkheid niet verliezen ten opzichte van concurrerende havens die beter zijn voorbereid op de goederenafhandeling na de Brexit', waarschuwt Van Assche nog.

 

Geruststelling

Geruststellend voor Unizo is dan weer de aangekondigde intentie van de Britten om met hun normalisatie-instelling (BSI) aangesloten te blijven bij de Europese standaardisatie-organisaties, waardoor dezelfde productnormeringen voor Europa en de UK van toepassing zouden blijven. Uit een zopas afgerond Unizo-enquête blijkt intussen dat wel 15 procent van alle kmo's een impact van de Brexit verwachten, ongeacht of ze nu exporteren naar of importeren vanuit de UK. Van Assche: ‘Wanneer we over de gevolgen van de Brexit voor ondernemingen spreken, staan we er vaak te weinig bij stil dat, bijvoorbeeld, ook onze lokale diensten-kmo's getroffen zullen worden. 22 procent van de ondernemingen die een impact verwachten, bevindt zich in die dienstensectoren. De verklaring hiervoor ligt onder meer in de verwachte terugloop van het aantal Britse toeristen in ons land. Voor hen wordt het wellicht een stuk duurder om naar het continent te komen, en eenmaal hier zullen ze daardoor ook minder uitgeven. Dat zullen onze handels- en horecazaken, onze taxibedrijven voelen.'

 

Voorbereidingen 

In de nieuwe Unizo-enquête zegt 51 procent van de bedrijven die een impact verwachten de nodige voorbereidingen te hebben getroffen. 11 procent noemt zicht ‘niet voorbereid'. De overige 38 procent trof al wel maatregelen maar leeft nog in grote onzekerheid over de beslissingen op vlak van invoerrechten, wisselkoersen, douaneformaliteiten, productnormeringen... ‘Onzekerheden die zo snel mogelijk moeten worden weggewerkt', herhaalt Unizo.


Opmerkelijk: Hoewel ‘wisselkoersrisico's' op de tweede plaats staan in onze enquête als ‘grote onzekerheid voor kmo's', blijkt dat amper 12 procent van de kmo's die handel drijven met Britse spelers, zich hiertegen heeft verzekerd. 18 procent is van plan om dit alsnog te doen. Maar 70 procent overweegt dit voorlopig niet.

 

Unizo wil samen met de Vlaamse Overheid en Flanders Investment & Trade (FIT) alles in het werk stellen om de impact van de Brexit op kmo's in kaart te brengen, om kmo's maximaal voor te bereiden, te informeren en te ondersteunen. 

 
 
 
© Vraagenaanbod.be