Blog Rolf Elling: ‘Ook 2017 wordt een mooi kmo-jaar’


4 januari 2017
Auteur:
Rolf Elling
Het afgelopen jaar 2016 is een jaar waarop we - gemiddeld genomen - met een goed gevoel kunnen terugblikken. Veel kmo’s hebben het goed gedaan en er is positivisme voor 2017. De economische indicatoren hebben voor 2017 over het algemeen de kleur groen.

De NBB-barometer van de technologische industrie zette echter zijn grillige verloop in november voort. De brutocurve is nu neerwaarts gericht en laat de sterkste terugval sinds februari optekenen. Daarmee wordt het laagste peil van de afgelopen zes maanden bereikt. De bedrijvigheid van de sectoren zou zich aan het eind van het jaar dan ook - zij het beperkt - positief blijven ontwikkelen. Dat is dan weer meegenomen.

 

Een slag om de arm moet er echter wel worden gemaakt als we kijken naar de olieprijs. Wereldwijd staan vele olie- en gasgerelateerde projecten nog steeds on hold door de lage prijs. Dit is een onzekere factor waar we zeker nog wel even rekening mee moeten houden. Het zal in deze markten ook niet van het ene op het andere moment weer beter worden. Mocht het gaan aantrekken in de olie en offshore, dan zal het herstel geleidelijk plaatsvinden.

Kijken we even naar de ketelbouw en industriële piping, dan is de bedrijvigheid, na de spectaculaire opleving in het tweede kwartaal, gestabiliseerd. Op jaarbasis wordt een netto groei genoteerd aangezien de omzet 7 procent hoger ligt dan in het derde kwartaal van 2015.
Het totaal overziend, gaat het de Belgische economie dus voor de wind.

 

Ik wens u een fantastisch 2017.

 

Rolf Elling, hoofdredacteur

 

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.com
Twitter: @venabelgie_Rolf
Facebook: http://www.facebook.com/venabelgie

 
 
 
© Vraagenaanbod.be