Opvallend veel oude Vlaamse bedrijven failliet


Brussel, 6 december 2016
In november gingen er in ons land 899 bedrijven failliet, opnieuw 4 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar, berekende het informatiebureau Graydon. Ook in september en oktober was er al een stijging, al blijft voor heel 2016 het aantal faillissementen nog altijd bijna 5 procent lager dan vorig jaar. In Vlaanderen is er wel een kentering en stijgt het aantal falingen.

Dat meldt de Standaard. November liet grote verschillen optekenen per gewest. Enkel in Wallonië (-30 pct) daalde het aantal faillissementen; in Brussel (+25 pct) en in Vlaanderen (+15 pct) was er een forse toename.

 

Over de eerste elf maanden scoort vooral Vlaanderen slecht: het aantal faillissementen ligt er 2 procent hoger dan in 2015. In Brussel (-8 pct) en in Wallonië (-15 pct) is er nog steeds een daling.

 

De grootste stijging ziet Graydon in de provincies Oost-Vlaanderen (+16 pct), Antwerpen (+4 pct) en Vlaams-Brabant (+2 pct), en bij de horeca. In die sector gingen in de voorbije elf maanden 1.844 bedrijven (+6 pct) failliet, bijna een vijfde van alle faillissementsuitspraken.

 

Opmerkelijk ook is dat steeds meer oudere bedrijven, die al minstens 25 jaar bestaan, failliet gaan. Hun aandeel in de eerste elf maanden bedraagt 14,1 pct. Enkele jaren geleden bedroeg hun aandeel minder dan 10 procent. Ook hier is Vlaanderen koploper (17,5 pct).

 
 
 
© Vraagenaanbod.be