Nieuwe normen ecodesign en materiaalefficiëntie


Brussel, 22 juni 2016
Vanuit de Belgische en Europese overheden is er momenteel veel aandacht voor grondstoffenefficiëntie en de circulaire economie. In de circulaire economie is het de bedoeling grondstoffen zo lang mogelijk in onze economie te houden.

Dan kan door te recycleren, maar ook door herstelling, hergebruik en ‘remanufacturing' van producten. Daarom heeft de Europese Commissie in december vorig jaar een nieuw ‘circulaire economie'-pakket gepresenteerd. Eén van de punten in het voorgestelde pakket is om het efficiënt gebruik van grondstoffen te verbeteren via ecodesignmaatregelen. Volgens de Europese Commissie kan een beter ontwerp producten duurzamer maken en ervoor zorgen dat zij gemakkelijker kunnen worden gerepareerd, verbeterd of geherproduceerd. Een aangepast ontwerp kan recyclers helpen producten te demonteren om waardevolle materialen en componenten terug te winnen.

 

Specifieke eisen 

Via de bestaande Europese Ecodesign-kaderrichtlijn kunnen er specifieke eisen voor ecologisch ontwerp gesteld worden aan energieverbruikende en energiegerelateerde producten via productverordeningen. Deze eisen zijn tot nu toe vooral gericht op energie-efficiëntie, maar de plannen zijn dus om ook eisen te gaan stellen op het vlak van materiaalefficiëntie. Een overzicht van de bestaande eisen vindt u in Agoria's bibliotheek Technische Regelgeving. Het is niet eenvoudig om hiervoor meetbare en controleerbare eisen op te stellen. Daarom heeft de Europese Commissie nu via een normalisatiemandaat de normalisatie-instanties CEN en CENELEC gevraagd normen te ontwikkelen met betrekking tot het efficiënt gebruik van materialen. Deze normen zullen zich richten op de herstelbaarheid, levensduur, recycleerbaarheid, etc. van producten.

 

Horizontale normen 

Het idee is dat er eerst horizontale, niet-productspecifieke Europese normen ontwikkeld worden voor de verschillende aspecten zoals herstelbaarheid en levensduur. Vervolgens kunnen er op basis van de horizontale normen productspecifieke normen gemaakt worden. Bijvoorbeeld de horizontale norm rond repareerbaarheid dient als basis voor een andere CEN-norm voor de repareerbaarheid voor wasmachines. Deze productspecifieke normen kunnen later gebruikt worden voor de introductie van wettelijke ecodesigneisen.

 

De horizontale normen zullen eerst opgesteld worden in een CEN-CENELEC joint working group. Daarna worden ze ook naar de nationale normalisatie-organisaties gestuurd. De voorziene deadline hiervoor is maart 2019.

 

Agoria zal de ontwikkelingen binnen deze werkgroep ook volgen en zal de geïnteresseerde bedrijven op de hoogte houden en feedback vragen op de gepaste momenten.

www.agoria.be

 
 
 
© Vraagenaanbod.be