VDL krijgt order 22 AGV’s


Eindhoven, 28 februari 2013
De VDL Groep heeft een miljoenenorder ontvangen van ECT in Rotterdam voor de levering van 22 door VDL ontwikkelde Automatisch Gestuurde Voertuigen (AGV) voor de ECT Delta Terminal. In dezelfde week werd directeur Wim van der Leegte ereburger van Brabant.

De AGV's worden gebruikt bij het transport van zeecontainers in haventerminals. Vanaf oktober 2013 zullen de eerste voertuigen geleverd worden. Tevens is er een optie voor nog eens 62 AGV's.

In slechts 12 maanden tijd heeft de VDL Groep, op verzoek van ECT, een geheel nieuwe generatie elektrisch aangedreven dieselhybride AGV's ontwikkeld en geproduceerd. De VDL-bedrijven VDL Containersystemen, Advanced Public Transport Systems (APTS) en VDL Steelweld hebben hiervoor hun kennis en productietechnieken gebundeld. Bij de ontwikkeling lag de focus op kostenreductie en een verbeterde betrouwbaarheid met zo min mogelijk belasting van het milieu.

 

Het eerste prototype VDL AGV is in oktober 2011 geleverd aan ECT. Daar werd de VDL AGV drie maanden lang, 24 uur per dag getest op kwaliteit en prestatievermogen. De VDL AGV is in staat om zonder chauffeur volledig computergestuurd zeecontainers van diverse afmetingen (maximaal 45 voet; ongeveer 14 meter lang) te transporteren. Dit unieke voertuig kan maar liefst 70 ton gewicht aan en beweegt zich voort met een maximum snelheid van 21 km per uur.

 

Vanaf de ontwerpfase is er nauw samengewerkt met ECT om te komen tot een optimaal technisch ontwerp. Voor de aandrijving is gekozen voor een gezamenlijk ontwikkeld elektrisch aandrijvingsysteem van Siemens. Een kleine dieselmotor zorgt voor de aandrijving van een generator die vervolgens kracht geeft aan de elektrische motoren. Wanneer piekvermogen nodig is, zorgen ultra condensatoren voor extra energie. Na de succesvolle testperiode is het eerste prototype operationeel in gebruik genomen. Kenmerkend voor de VDL AGV is de modulaire opbouw van het voertuig. Dit flexibele ontwerp zorgt ervoor dat bij een defect of slijtage van technische componenten alleen het betreffende component vervangen hoeft te worden. De VDL AGV is zo gebouwd dat ook nieuwe technieken, zoals inductie en waterstofaandrijvingen of GPS-navigatie, ingebouwd kunnen worden zonder grote aanpassingen. Daarnaast maakt de modulaire opbouw het mogelijk het voertuig makkelijk aan te passen aan de wensen van de klant. Een ander heuglijk feit bij VDL was de benoeming van president-directeur Wim van der Leegte tot Ereburger van Brabant.

Gerelateerde artikelen


 
 
 
 
© Vraagenaanbod.be