Geld voor 5 leerstoelen


Brugge, 14 januari 2015
Auteur:
Jan Hoffman
Tot dusver was West-Vlaanderen de enige provincie zonder leerstoelen of academische onderzoekscentra. Het gevolg daarvan was dat er ook geen overheidsgeld was voor dit type van wetenschappelijk onderzoek, waarbij een groep academici onder leiding van een professor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek verricht. Nu sloegen de universiteiten van Gent en Leuven en de provincie de handen in elkaar om vijf leerstoelen in West-Vlaanderen op te starten.
Concreet gaat het om leerstoelen in de voeding, kunststoffen, mechatronics, biopolymeren en blue energy. Een van de leerstoelen zal geleid worden door Prof. Dr. Ir. Wim Thielemans. Die komt na negen jaar doceren in het Verenigd Koninkrijk terug naar West-Vlaanderen om een onderzoeksgroep te leiden die onderzoek zal verrichten rond biopolymeren. Thielemans staat aan het hoofd van nieuwe onderzoeksactiviteiten, in een project dat mede gefinancierd wordt door de Provinciale Ontwikkelings Maatschappij (POM) West-Vlaanderen. Het POM ondersteunt deze nieuwe activiteit onder het Fabrieken van de Toekomst-Nieuwe Materialen initiatief. Andere deelnemers aan dit initiatief, dat een efficiëntere dienstverlening naar bedrijven toe nastreeft, zijn Flanders' PlasticVision/Vlaams Kunststoffen Centrum, KU Leuven Campus Brugge (Kulab) en Centexbel. Wim Thielemans' onderzoeksgroep naar hernieuwbare polymeren en nanomaterialen werd opgestart met financiering van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) Vlaanderen, dat cofinanciering levert voor de aankopen onder dit project. ‘Het opstarten van deze leerstoel is uiteraard uitstekend nieuws voor mijn onderzoek dat zich vooral richt op het maken van materialen op basis van hernieuwbare grondstoffen', reageert Wim Thielemans. ‘Een dergelijke leerstoel is van groot belang omdat die extra middelen met zich meebrengt om apparatuur aan te kopen, mensen in dienst te nemen, om werkingskosten te hebben.' Ook voor de provincie West-Vlaanderen zijn de nieuwe leerstoelen bijzonder goed nieuws. Nu immers wordt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in diverse domeinen mogelijk.

  

Steun provincie

‘De universiteiten hebben zich geëngageerd om professoren af te vaardigen, specialisten dus in deze materies, en wij zullen vanuit de provincie en met de steun van velen, zowel van de privé als de bedrijven, zorgen dat zij dit kunnen doen onder de best mogelijke omstandigheden', reageert Jean de Bethune, gedeputeerde Economie, Europese programma's, Externe relaties en Noord-Zuid-beleid, Samenwerking en Promotie van Hoger Onderwijs en Gelijke Kansenbeleid bij de Provincie West-Vlaanderen. ‘Voor het fundamenteel onderzoek zullen we nog deze legislatuur een bedrag van 3 tot 5 miljoen euro vrijmaken

 

 
 
 
© Vraagenaanbod.be