Zoeken
 
 

Vlaanderen bekroont drie buitenlandse topinvesteerders na recordinvesteringsjaar


Brussel, 20 maart 2019
Op maandag 18 maart vielen drie buitenlandse topinvesteerders in de prijzen bij de uitreiking van de Foreign Investment Trophy 2019 in Brussel. Met deze plechtige prijsuitreiking onderstreept Flanders Investment & Trade (FIT) – het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen – voor de zevende keer op rij het sociaaleconomische belang van buitenlandse investeringen. De winnaars zijn Borealis (Oostenrijk, met vestiging in Kallo), Daikin (Japan, met vestiging in Oostende) en AGP (Peru en aanwezig in Gent).

Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven nog 4,24 miljard euro in Vlaanderen: goed voor het hoogste bedrag ooit. Bovendien werden zo 5.339 directe jobs gecreëerd.

 

Borealis 

Borealis nam de topprijs, de Foreign Investment of the Year Trophy 2019, mee naar huis. Vlaams minister-president Geert Bourgeois overhandigde de trofee aan Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis. De Oostenrijkse multinational pompt maar liefst 1 miljard euro in de bouw van een nieuwe propeenfabriek op zijn bestaande site in Kallo, in de haven van Antwerpen.


'Met deze investering zet Borealis de Antwerpse haven nog steviger op de kaart als Europa's grootste geïntegreerde petrochemische cluster', aldus de minister-president. Borealis werd verkozen tot winnaar na drie stemrondes door een professionele jury, het online publiek en de aanwezigen in de zaal. Het bedrijf haalde het van drie andere genomineerden: Oostenrijks chemiebedrijf Borealis, Chinees verpakkingsexpert CPMC, Nieuw-Zeelands logistiek speler Mainfreight en Japans specialist in farmaceutica en medische technologie Nipro.  

 

AGP Group 

Daarnaast won AGP Group de Newcomer of the Year Trophy 2019. Antonio Balata, vicepresident van AGP, ontving de trofee uit handen van Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT). De Peruaanse producent van hoogtechnologische autoglasonderdelen investeerde 90 miljoen Amerikaanse dollar in de overname van productiebedrijf Soliver en de opening van een Europees hoofdkwartier in Gent. Claire Tillekaerts: 'Met deze trofee tonen we onze waardering aan een onderneming die haar eerste stappen zet op Vlaamse bodem. Nieuwe investeerders aantrekken is dan ook cruciaal voor onze economie. Vorig jaar was een absoluut recordjaar op dat vlak: buitenlandse bedrijven investeerden toen dubbel zoveel in Vlaanderen als in 2017. Traditioneel komen die investeringen vooral uit de VS en onze buurlanden. Ook uit Latijns-Amerika zien we nu een aantal investeringen in productie en R&D in de automotive sector die, via Vlaanderen, hun aanwezigheid in Europa versterken.'

 

Daikin 

Tot slot ontving de Japanse aircospecialist Daikin de Lifetime Achievement Trophy 2019. Vlaams minister-president Geert Bourgeois overhandigde de trofee aan Frans Hoorelbeke, voorzitter van Daikin Europe. 'Deze trofee is een teken van erkenning voor het feit dat Daikin al meer dan 45 jaar onafgebroken in Vlaanderen investeert", bevestigt de minister-president. "Zo is het bedrijf de grootste werkgever van Oostende en groeide de lokale site uit tot het Daikin-hoofdkwartier voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.' 

 

www.flandersinvestmentandtrade.com

Vlaanderen bekroont drie buitenlandse topinvesteerders na recordinvesteringsjaar'
Vlaams minister-president Geert Bourgeois overhandigt de FIT-trofee aan Thomas Van De Velde, Borealis Vice President Hydrocarbons & Energy
1/1
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief