Zoeken
 
 

231 organisaties ondertekenen Green Deal Circulair Bouwen


Brussel, 27 februari 2019
Op 22 februari lanceerde de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel op initiatief van Vlaanderen Circulair, de OVAM en de Vlaamse Confederatie Bouw de Green Deal Circulair Bouwen op Batibouw. Via dit gezamenlijk engagement zullen bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties samenwerken om in de toekomst circulair bouwen in Vlaanderen tot dagelijkse realiteit te maken. De Green Deal werd ondertekend door 231 deelnemende publieke en private organisaties.

De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo'n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.


Bovendien is de bouw een typische omgeving waar diverse sectoren samenwerken om tot betere resultaten te komen. Hier is dus een groot potentieel om de ketens maximaal te sluiten, zeker omdat deze keten vooral hier, lokaal georganiseerd is.

 

Wat houdt de Green Deal in? 

In de Green Deal staan samen doen en leren centraal. De deelnemers starten experimenten en brengen hun kennis en ervaring samen in een lerend netwerk. De initiatiefnemers van de Green Deal testen tools, methodieken en nieuwe vormen van ketensamenwerking uit. 


Daarnaast werkt een onderzoeksgroep ondersteunend aan de zogenaamde ‘randvoorwaarden': dat zijn juridische, economische en andere drempels die we gaandeweg tegenkomen. Data en ervaringen uit de experimenten voeden dit onderzoek en samen worden er oplossingen geformuleerd. 


Zo'n vier keer per jaar brengt men de deelnemers van de Green Deal samen om hen te inspireren met Vlaamse en buitenlandse cases. Er wordt tijdens deze dagen ook aan de slag gegaan met concrete vraagstukken die de deelnemers aanbrengen, met tools en meetinstrumenten. Samen wordt ontdekt wat de omslag naar een circulaire economie betekent voor de bouwsector. De inspiratiedagen van 2019 vinden plaats op 26 maart, 23 mei, 3 oktober en 5 december.


Omdat sommige organisaties al enige ervaring hebben en de materie voor anderen nog helemaal nieuw is, wordt er een online basisvorming aangeboden. Zo krijgt iedere deelnemer de kans om op zijn eigen ritme te leren, op momenten die hem/haar het beste uitkomen.  

 

Het engagement van deelnemers 

Om mee te doen met de Green Deal Circulair Bouwen, moet men:
* ten minste één pilootproject uitvoeren tijdens de looptijd van de Green Deal (mogelijkheden: een bouwproject uitvoeren, een werf aanbieden, onderzoek uitvoeren, circulaire producten of diensten aanbieden, circulaire materialen ontwikkelen, circulaire bouwtrajecten faciliteren...);
* actief deelnemen aan het lerend netwerk waarbinnen men kennis en ervaringen uitwisselt met de andere deelnemers;
* akkoord gaan dat de onderzoekers van de proeftuin Circulair Bouwen kunnen beschikken over alle relevante data, resultaten en lessen van de pilootprojecten;
* de nodige stappen zetten om de principes van circulair bouwen structureel in te bedden in de eigen organisatie.  

 

www.vlaanderen-circulair.be/nl

print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod België kunt u: 

 

Vraag&Aanbod België
1. 

Scherp en gericht inkopen:
u vindt wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven
van actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en technieken binnen het industriële  midden- en kleinbedrijf.

      

Abonnement afsluiten

  

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu alvast aan voor de toekomstige e-mailnieuwsbrief.