Zoeken
 
 

Duitsland op recordkoers


Frankfurt am Main (DE), 21 november 2018
De Duitse gereedschapsmachine-industrie heeft in het derde kwartaal van 2018 2 procent minder orders ontvangen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daar staat tegenover dat over de eerste negen maanden van dit jaar het aantal orders steeg met 7 procent, vooral veroorzaakt door de binnenlandse verkopen die in die periode 20 procent steeg, de buitenlandse orders groeide met slechts 1 procent.

‘Binnenkomende orders en productie markeren een nieuw recordniveau in 2018', zegt Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de Duitse vereniging van machinebouwers (VDW) in Frankfurt am Main. ‘Toch is er voor het eerst sinds meer dan een jaar sprake van een lichte daling van de orders.' De binnenlandse orders daalden in het derde kwartaal met 1 procent, de export daalde met 2 procent.

 

‘Geleidelijk aan komt er een einde aan de opleving, de vraag normaliseert zich', vervolgt Schäfer. ‘Aan de ene kant vertraagt de dynamiek van de wereldeconomie. Daardoor zijn de markten buiten de eurozone in het rood gegleden. Anderzijds leidt de sterke ontwikkeling van de binnenlandse vraag in de tweede helft van 2017 rond EMO Hannover nu tot minpercentages in de totale orderontvangst. Toch leidden de wereldwijde ontwikkelingen, met zijn handelsconflicten, toenemend protectionisme, stijgende olieprijzen, hoge inflatie in diverse opkomende markten, ongecontroleerde schuldenlast en nog veel meer tot verontruste klanten, vooral onder de kleine en middelgrote ondernemingen. Met bijna 73.700 medewerkers in augustus van dit jaar blijft het personeelsbestand op een recordniveau. De bezettingsgraad werd in oktober 2018 met 95 procent bijna volledig benut.  

 

De bezettingsgraad werd in oktober 2018 met 95 procent bijna volledig benut. Een vergelijkbare belastingsfactor werd voor het laatst gemeten in juli 2012. ‘Personeel, capaciteit en materiële knelpunten zijn nog steeds de meest genoemde uitdagingen voor bedrijven', zegt Schäfer.  

 

Beter dan verwacht

Tot slot, volgens het onderzoek van de VDW, steeg de omzet in de eerste negen maanden met 13 procent. ‘Deze groei met dubbele cijfers zal zich niet het hele jaar doorzetten, omdat de productie eind 2017 omhoogschoot', legt Schäfer uit. De positieve ontwikkeling heeft de vereniging er echter toe aangezet haar productievooruitzichten met nog eens een procentpunt te verhogen. De VDW verwacht nu dat de productie in 2018 met 8 procent zal groeien tot meer dan 17 miljard euro. Schäfer wijst er echter uitdrukkelijk op dat de economie van de industrie en de ontwikkeling van het bedrijf weer sterker uiteenlopen. De verspanende sector, die vorig jaar een hoge vlucht nam, groeit nu veel langzamer. De vormgevende sector daarentegen is opnieuw de drijvende kracht achter de ontwikkeling, ondersteund door de projectbusiness.  

 

Achtergrond

De Duitse gereedschapsmachine-industrie is een van de vijf grootste takken van de machinebouw. Het levert productietechnologie voor metaalbewerking aan alle takken van de industrie en draagt in belangrijke mate bij tot innovatie en productiviteitsverbetering in de industrie. Haar absolute sleutelpositie in de industriële productie maakt haar ontwikkeling tot een belangrijke indicator van de economische dynamiek van de industrie als geheel. In 2017 produceerde de industrie met meer dan 72.000 werknemers (eind 2017, bedrijven met meer dan 50 werknemers) machines en diensten ter waarde van ongeveer 16,1 miljard euro. 

 

www.vdw.de  

print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod België kunt u: 

 

Vraag&Aanbod België
1. 

Scherp en gericht inkopen:
u vindt wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven
van actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en technieken binnen het industriële  midden- en kleinbedrijf.

      

Abonnement afsluiten

  

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu alvast aan voor de toekomstige e-mailnieuwsbrief.