Zoeken
 
 

Mobiliteitsenquête wijst uit: '(Werkende) Vlaming blijft verslaafd aan de auto'


Brussel, 12 september 2018
Uit een studie die de voorbije zomer werd uitgevoerd door iVox en Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) bij 1.000 Vlamingen blijkt dat de Vlaming verslaafd blijft aan de wagen. De studie wijst uit dat overschakelen naar alternatieven voor de eigen auto lang niet evident is voor de Vlaming. Zo zegt maar liefst 80% van de bevraagden met een bedrijfswagen dat ze die niet willen inruilen.

Uit de enquête blijkt verder dat, zelfs àls men de wagen toch zou mogen inruilen, er maar één op de vier kiest voor een elektrische fiets. Slechts één op de vijf wil eventueel de bedrijfswagen inruilen voor meer loon, maar dan wel als de extra netto-vergoeding een stevige 660 euro bedraagt. 16% zou eventueel van de ‘verslaving' af te helpen zijn door flexibeler te mogen werken. 


Openbaar vervoer weinig gebruikt en weinig geliefd 

Verder geeft amper 1 op de 20 Vlamingen aan dagelijks gebruik te maken van het openbaar vervoer (trein 6%, bus of tram 5%). De bevraagden hebben bovendien veel kritiek op het openbaar vervoer: de bereikbaarheid, de prijs en de uren/aansluitingen moeten beter. Over de stiptheid is slechts 1 op de 3 bevraagde Vlamingen tevreden. 


Nochtans zijn de bevraagden zeer pessimistisch over het mobiliteitsprobleem: 91% geeft aan dat ze het probleem alleen maar erger zien worden, terwijl 58% niet inziet wat ze zelf nog meer kunnen doen om het probleem op te lossen. De meerderheid ziet wel een oplossing in het inperken van het vrachtvervoer. Kortom: de Vlaming wil niet af van de wagen, maar denkt dat dit voor het goederenvervoer over de weg wel een evidentie is. 


Slimme kilometerheffing? 

Voka stelt dat een deel van de oplossing in een slimme kilometerheffing voor personenwagens kan liggen: wie veel, in de spits en met een vuile wagen rijdt, betaalt meer dan vandaag. Wie daarentegen weinig, buiten de spits en met een schone wagen rijdt, betaalt minder dan vandaag. Deze heffing moet de bestaande verkeersbelastingen vervangen.


De helft van de Vlamingen staat overigens positief tegenover een slimme kilometerheffing, zo blijkt nog uit de enquête. Als grootste voordeel van het rekeningrijden ziet de Vlaming dat buitenlandse voertuigen dan ook mee betalen (52%). 27% geeft aan dat het mensen meer bewust zou maken over hun mobiliteitskeuze.

print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod België kunt u: 

 

Vraag&Aanbod België
1. 

Scherp en gericht inkopen:
u vindt wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven
van actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en technieken binnen het industriële  midden- en kleinbedrijf.

      

Abonnement afsluiten

  

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief