Zoeken
 
 

Jongeren vinden job door rechtstreekse sollicitatie of via netwerk


Brussel, 28 augustus 2018
Uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, blijkt dat jongeren (tussen 15 en 34 jaar) vooral een job vinden door rechtstreeks te solliciteren bij de werkgever (26%) en via familie, vrienden of kennissen (24%). Deze gegevens komen uit de Enquête naar de Arbeidskrachten 2016, een enquête die op Europees niveau gecoördineerd wordt.

Verder vond 17% van de jongeren zijn job via een jobadvertentie en 10% via een uitzend- of selectiekantoor. 8% werd zelf geselecteerd door de werkgever, 7% kwam via zijn onderwijsinstelling aan een job en 6% slaagde erin een job te vinden via een openbare dienst voor arbeidsbemiddeling of de lokale werkwinkel.


Onderwijsniveau

Het onderwijsniveau bepaalt in grote mate op welke manier een jongere een job vindt. Laag- en middengeschoolde jongeren schakelen meestal familie, vrienden of kennissen in. Deze groep vindt ook vaker een job via arbeidsbemiddeling dan hooggeschoolden.


Hooggeschoolde jongeren vinden hun baan vooral via een rechtstreekse sollicitatie. In vergelijking met laag- en middengeschoolden hebben ze vaker succes via advertenties, de onderwijsinstelling of worden ze vaker zelf benaderd door de werkgever.

 

Geslacht en sector

De meest gebruikte methode om aan een job te komen is verschillend voor vrouwen en mannen. Vrouwen vinden meestal een baan via een rechtstreekse sollicitatie en mannen iets vaker via familie- vrienden of kennissen. Uitzend-, wervings- of selectiebureau zijn voor hen ook belangrijk. Er is echter wel een duidelijke link met de sector waarin vrouwen en mannen vaak tewerkgesteld worden (respectievelijk het onderwijs en de industrie). 

 

De resultaten laten ook toe een onderscheid te maken tussen sectoren. In de secundaire sector komen jongeren vooral aan hun job via persoonlijke contacten met familie en vrienden of de werkgever die hen zelf contacteert. In de quartaire sector worden jongeren vaker aangeworven na rechtstreekse sollicitaties, via advertenties en onderwijsinstellingen. Vacatures van uitzend-, wervings- of selectiebureaus leiden dan weer meer tot een job in de secundaire en tertiaire sector. 

 

print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod België kunt u: 

 

Vraag&Aanbod België
1. 

Scherp en gericht inkopen:
u vindt wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven
van actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en technieken binnen het industriële  midden- en kleinbedrijf.

      

Abonnement afsluiten

  

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief