Zoeken
 
 

Voka bezorgd over buitenlandse investeringen in 2016


Brussel, 20 januari 2016
Vandaag maakte Flanders Investment & Trade (FIT) bekend dat Vlaanderen in 2015 een sterke toename kende van nieuwe buitenlandse investeringen. Voka is tevreden dat steeds meer buitenlandse ondernemingen de weg vinden naar Vlaanderen. Toch is Voka ook bezorgd.

Door de huidige problematiek van de ‘excess profit ruling' en de daarbijhorende deuk in het ondernemersvertrouwen vreest Voka dat het aantal buitenlandse investeringen in 2016 zal dalen. 'Het wordt dringend tijd dat we werk maken van een fiscaal pact dat leidt tot een stabiel en competitief fiscaal kader', aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

 

Uit de cijfers van FIT blijkt dat Vlaanderen in 2015 maar liefst 227 nieuwe investeringsprojecten kon aantrekken, goed voor 2,70 miljard euro en 4.352 jobs. 'De cijfers zijn positief en tonen aan dat Vlaanderen een sterke aantrekkingskracht heeft voor buitenlandse ondernemers', aldus Hans Maertens. 'De vele initiatieven die de afgelopen jaren werden genomen om Vlaanderen in het buitenland te promoten, werpen duidelijk hun vruchten af. Het is een opsteker voor FIT.'


Daarnaast is er nog positief nieuws voor de tewerkstelling in ons land. Zo gaf Audi zopas groen licht voor de eerste elektrische terreinwagen in Audi Brussel. Dat is goed nieuws voor de fabriek in Vorst, maar ook voor de vele toeleveranciers in de Brusselse metropolitane regio. En vinylbedrijf IVC kondigde de uitbreiding aan van de vestiging in Avelgem, goed voor 180 nieuwe jobs. "Deze twee bedrijven tonen aan dat ondernemingen vertrouwen hebben in onze economie en dat ze in de toekomst willen blijven investeren in ons land", aldus Maertens.

Toch is Voka ook bezorgd. Hoewel 2015 een goed jaar was voor de buitenlandse investeringen zou 2016 wel eens kunnen tegenvallen. De recente polemiek omtrent de excess profit ruling zorgt voor heel wat onzekerheid bij buitenlandse investeerders. Enkele grote ondernemers hebben de afgelopen dagen daarover reeds de alarmbel geluid.

Tijd voor fiscaal pact
Voka roept de regering op om snel werk te maken van een nieuw en stabiel fiscaal systeem. Voka stelt voor om in de toekomst werk te maken van een optioneel stelsel in de vennootschapsbelasting. Ofwel kiest de onderneming voor een verlaagd tarief (van 20 procent of minder), mits opgave van enkele aftrekken. Ofwel opteert ze voor het behoud van het huidig systeem. 'Het debat moet hierover dringend gevoerd worden', aldus Maertens. 'We roepen de federale regering om daarover een fiscaal pact te sluiten met het bedrijfsleven. Dit werd overigens in het regeerakkoord opgenomen. Als we dit niet doen, wordt 2016 een slecht jaar voor nieuwe buitenlandse investeringen. Enkel met een stabiel en aantrekkelijk fiscaal systeem zullen we de buitenlandse investeerders blijven aantrekken en de investeringen stimuleren van binnenlandse ondernemingen.'

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod België kunt u: 

 

Vraag&Aanbod België
1. 

Scherp en gericht inkopen:
u vindt wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven
van actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en technieken binnen het industriële  midden- en kleinbedrijf.

      

Abonnement afsluiten

  

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief