Zoeken
 
 

Blog Rolf Elling: Duurzaam inzetbaar is blijvend productief


25 november 2015
Duurzaam inzetbaar. Dat moet het gaan worden. In de metaal zal dit zeker leiden tot een plus. Een goed personeelsbeleid zorgt voor blijvend productieve medewerkers in de metaalindustrie. Dat is essentieel. Maar dit gebeurt niet vanzelf. Daar moeten de dames en heren ondernemers binnen kmo's wel aan werken.

En om duurzaam inzetbaarheid te bereiken, moet er wel het een en ander gebeuren. Kijk bijvoorbeeld naar de ontgroening en vergrijzing. Er zijn vele ondernemers die er wakker van liggen. En terecht. Veel medewerkers in industriële kmo's zijn 50-plusser.

 

En het aantal groeit natuurlijk elk jaar. Dit maakt het probleem alleen maar heftiger. Hierbij meenemend dat de verhoging van de pensioenleeftijd het vraagstuk nog complexer maakt. De steeds maar ouder wordende werknemer, heeft te maken met ouderdomsslijtage. De competenties en belastbaarheid moeten goed aansluiten bij de eisen die het werk stelt.

 

En dat werk wordt ook steeds complexer. Denk aan de technische innovatie. Deze is vaak helder en duidelijk, iedereen weet wat er mee wordt bedoeld. Heel anders ligt dit bij sociale innovatie, een niet onbelangrijk onderdeel van duurzaam inzetbaarheid.

 

Dat is in elk geval tot nu toe, veel meer een containerbegrip. Dit begrip kennen we al jaren en zingt, oneerbiedig gezegd, maar een beetje in het rond. Niet concreet ingevuld en toch ó zo belangrijk.

De duurzame inzetbare medewerker moet competent zijn, betrokken, tevreden en gezond. Dat zijn de vier factoren waarmee het succes binnen een onderneming kan worden geborgd. Immers, het succes binnen een onderneming hangt voor maar liefst 75 procent af van de sociale/mens factor en is slechts 25 procent afhankelijk van research & development, R&D dus.

 

De mens is dus het meest essentieel binnen een organisatie. En dit geldt zeker voor industriële kmo's.

 

Daar is geen speld tussen te krijgen.

 

Rolf Elling, hoofdredacteur

 

Reageren?

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.com

Twitter: @venabelgie_rolf

Facebook: www.facebook.com/venabelgie

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief