Zoeken
 
 

Weg met die zwarte bril


15 januari 2015
Auteur:
Rolf Elling
Positief denken versterkt het vertrouwen'. Deze uitspraak kwam ik tegen op de website van VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen. Gedelegeerd bestuurder, Pieter Timmermans, poneerde deze.
En, zo aan het begin van het nieuwe jaar 2015 kan ik me hier wel in vinden. Vertrouwen is immers het fundament van de voorvooruitgang, voor het plegen van investeringen en dus voor economische groei. En dit vertrouwen bereik je niet door met een zwarte bril naar de wereld om je heen te kijken.

 

Belgen zijn hier wel erg goed in. Volgens de jaarlijkse Gallup-peiling in 65 landen heeft België zelfs de meest pessimistische kijk op de toekomst. Het wordt hoog tijd dat we daar maar eens afscheid van gaan nemen. Zo ingewikkeld is dit niet, gewoon doen.

 

De zwarte bril met hierbij de pessimistische blik afzetten en de wereld eens van een meer positieve kant bekijken. Er is al genoeg ellende op deze wereld. Daar worden we vrijwel dagelijks mee geconfronteerd. Hier hoef ik verder niet op in te gaan.

 

Maak het uzelf eens wat makkelijker. Er is een aantal optimistische signalen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de lagere olieprijs, maar ook de rente voor de investeringskredieten staat historisch laag. Het aantal spin-offs dat voortspruit uit universitair onderzoek staat op een recordpeil.

 

Dit zijn mooie berichten. Het is natuurlijk wel zo dat bijvoorbeeld de loonkostenhandicap met 15 tot 16 procent torenhoog is. Hierbij staan ook de investeringen van de bedrijven nog altijd met 3 procent beneden het niveau van voor de crisis. Ze nemen wel toe en dat is dan wel weer een pluspunt. Ook de industriële prodcutie zit nog niet op het ‘oude' niveua. Het is groeiende, dat wel.

Kortom, alles bij elkaar optellend zou ik zeggen dat de positieve signalen in de meerderheid zijn. Derhalve kan hieruit vertrouwen worden gedestilleerd.

 

Dus doe maar af, die zwarte bril, en treed 2015 met een positief gevoel tegemoet.

 

Veel succes in en met de business.

 

Reageren:

mailto:rolfelling@vraagenaanbod.com

Twitter: @venabelgie_Rolf

Facebook: www.facebook.com/venabelgie

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief