Zoeken
 
 

Reactie op rapport CRB: 'Geen marges voor lonen'


Brussel , 14 januari 2015
Er is in de technologische industrie geen marge om in de komende jaren te onderhandelen over de lonen. Dat zegt technologiefederatie Agoria in een reactie op het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB).
‘De loonkosthandicap wordt in dit rapport zwaar onderschat', stelt Agoria-ceo Marc Lambotte. ‘Een Belgische werknemer kost 41 euro per uur aan zijn werkgever, terwijl dat in Spanje - een land waar we jobs aan verliezen - slechts 21 euro is. Wanneer gaan we nu eens samen werk maken van een echte structurele aanpak van onze loonkosthandicap? Het gemorrel met percenten in een rapport levert ons nul komma nul jobs op.' Zoals elk jaar publiceerde de CRB vlak voor kerst een rapport over de Belgische loonkosthandicap. Daarin wordt telkens de historische loonkosthandicap vergeten, vindt Agoria. Wel wordt elk jaar op basis van veronderstellingen de suggestie gewekt dat de Belgische handicap over enkele jaren wordt geabsorbeerd, klaagt de federatie. Lambotte: ‘De realiteit is echter anders. De realiteit leert ons dat we in de industrie elk jaar bedrijven verliezen. Niet aan China of andere verre landen, maar wel aan andere Europese landen. Ook stellen we vast dat buitenlandse investeerders in productievestigingen ook steevast voor andere Europese landen kiezen.' Volgens het CRB-rapport heeft dit alles niets te maken met het verschil in loonkosten. Lambotte: ‘Leg dat maar eens uit aan de werknemers die hun job verliezen aan werknemers in Spanje. En neen, onze productiviteit ligt niet twee keer zo hoog als in Spanje.'

  

Andere cijfers

De Duitse vakbonden gebruiken andere cijfers en benadrukken onder meer de grote loonkost in België (41,2 euro per uur) die een stuk hoger ligt dan hun eigen loonkost (31,3 euro per uur). Met deze cijfers als vertrekpunt, hebben de Duitse bonden en werkgevers in het voorbije decennium aan loonmatiging gedaan. Vandaag plukken ze daar de vruchten van: de industrie is gegroeid en er zijn meer jobs gecreëerd. Vandaag hebben ze weer ruimte om te onderhandelen over loonsverhogingen.

 

Slechts een eerste stap

In België is dat onder meer door het mechanisme van de indexering niet mogelijk, schrijft Agoria. ‘Dankzij de indexsprong en de aangekondigde regeringsmaatregelen kan onze loonkosthandicap nu wel voor een beperkt deel worden weggewerkt. Maar het is slechts een eerste stap', zegt Lambotte. ‘Om een echt verschil te maken en jobs te kunnen creëren, zullen we structureel stappen moeten zetten om de werkelijke loonkosthandicap af te bouwen. Niet zozeer door aan de nettolonen te raken, maar wel door het grote overheidsbeslag op arbeid en productie af te bouwen. We zijn alvast bereid om het debat rond fiscale en parafiscale verschuivingen zonder taboes aan te vatten. Nu nog de andere partijen van het sociaal overleg aan de tafel krijgen.'

 

 

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief