Zoeken
 
 

Geld voor 5 leerstoelen


Brugge, 14 januari 2015
Auteur:
Jan Hoffman
Tot dusver was West-Vlaanderen de enige provincie zonder leerstoelen of academische onderzoekscentra. Het gevolg daarvan was dat er ook geen overheidsgeld was voor dit type van wetenschappelijk onderzoek, waarbij een groep academici onder leiding van een professor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek verricht. Nu sloegen de universiteiten van Gent en Leuven en de provincie de handen in elkaar om vijf leerstoelen in West-Vlaanderen op te starten.
Concreet gaat het om leerstoelen in de voeding, kunststoffen, mechatronics, biopolymeren en blue energy. Een van de leerstoelen zal geleid worden door Prof. Dr. Ir. Wim Thielemans. Die komt na negen jaar doceren in het Verenigd Koninkrijk terug naar West-Vlaanderen om een onderzoeksgroep te leiden die onderzoek zal verrichten rond biopolymeren. Thielemans staat aan het hoofd van nieuwe onderzoeksactiviteiten, in een project dat mede gefinancierd wordt door de Provinciale Ontwikkelings Maatschappij (POM) West-Vlaanderen. Het POM ondersteunt deze nieuwe activiteit onder het Fabrieken van de Toekomst-Nieuwe Materialen initiatief. Andere deelnemers aan dit initiatief, dat een efficiëntere dienstverlening naar bedrijven toe nastreeft, zijn Flanders' PlasticVision/Vlaams Kunststoffen Centrum, KU Leuven Campus Brugge (Kulab) en Centexbel. Wim Thielemans' onderzoeksgroep naar hernieuwbare polymeren en nanomaterialen werd opgestart met financiering van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) Vlaanderen, dat cofinanciering levert voor de aankopen onder dit project. ‘Het opstarten van deze leerstoel is uiteraard uitstekend nieuws voor mijn onderzoek dat zich vooral richt op het maken van materialen op basis van hernieuwbare grondstoffen', reageert Wim Thielemans. ‘Een dergelijke leerstoel is van groot belang omdat die extra middelen met zich meebrengt om apparatuur aan te kopen, mensen in dienst te nemen, om werkingskosten te hebben.' Ook voor de provincie West-Vlaanderen zijn de nieuwe leerstoelen bijzonder goed nieuws. Nu immers wordt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in diverse domeinen mogelijk.

  

Steun provincie

‘De universiteiten hebben zich geëngageerd om professoren af te vaardigen, specialisten dus in deze materies, en wij zullen vanuit de provincie en met de steun van velen, zowel van de privé als de bedrijven, zorgen dat zij dit kunnen doen onder de best mogelijke omstandigheden', reageert Jean de Bethune, gedeputeerde Economie, Europese programma's, Externe relaties en Noord-Zuid-beleid, Samenwerking en Promotie van Hoger Onderwijs en Gelijke Kansenbeleid bij de Provincie West-Vlaanderen. ‘Voor het fundamenteel onderzoek zullen we nog deze legislatuur een bedrag van 3 tot 5 miljoen euro vrijmaken

 

Geld voor 5 leerstoelen'
De universiteiten van Gent en Leuven en de provincie hebben de handen in elkaar geslagen voor het starten van vijf leerstoelen in West-Vlaanderen.
1/1
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief